Kis piaci furFANG

A FANG részvényeket alkotó Facebook, Amazon, Netflix és Google az elmúlt évek legnagyobb tőzsdei nyertesei között vannak még mindig. Az elmúlt két hónapban azonban ezen papírok száguldása megtört. Az amerikai indexcsúcsokkal egy időben, szeptemberben eddig kifejezetten szenvedni látszik a FANG kvartett. A tét nem kicsi, a négy részvény együttes tőkepiaci értéke 2.375 milliárd dollár, ami több mint a német részvénypiaci kapitalizáció.

furfang.jpg

A szeptember a tőzsdék világában sokszor hoz rémálomszerű eséseket. Ha idén csak a kerek jubileumokat nézzük, akkor elég megemlíteni a 10 évvel ezelőtti Lehman Brothers csődöt, vagy a 20 évvel ezelőtti orosz válságot. Szemben ezekkel az összeomlásokkal, az idén szeptemberből eltelt három hét eddig szinte csak mosolyt csalt a befektetők szájára. Az amerikai piacon új csúcsokat ért el az S&P 500 index és a Dow Jones, masszív két hetet hagytak maguk mögött az európai piacok. A japán Nikkei közel van egy több évtizedes csúcshoz és még az idei év leggyengébbje, a kínai piac is pluszban van eddig ebben a hónapban. Egyvalami viszont kimaradt erről a listáról. Szeptemberben nem sikerült új csúcsra menniük a technológiai indexeknek. Emellett a FANG betűszóval jelölt Facebook, Amazon, Netflix és Google részvényeket jelölő kvartett kifejezetten gyenge teljesítményt nyújt. A szeptemberi teljesítmények így néznek ki (saját devizában):

furfang_1.jpg

MINDEN PLUSZBAN VAN KIVÉVE A TECHNOLÓGIÁT ÉS KIEMELTEN KIVÉVE A FANG RÉSZVÉNYEKET.

A szeptemberi három hét eddig gyökeresen más képet mutat, mint az év első fele. A 2018-as évben július végéig – leszámítva a Facebook Cambridge Analytica botrányát – csodaszépen ragyogtak a FANG papírok.

A négy részvény együttes piaci értéke jelenleg 2.375 milliárd dollár. A FANG Nasdaq-100-on belüli súlya 25,7%, míg az S&P 500-on belüli súly 8,3%-os. Ez azt jelenti, hogy az S&P 500 indexet követő befektetők minden 12 dollár befektetésükből 1 dollárt, míg a Nasdaq-100 indexet követő befektetők minden 4 dollár befektetésükből 1 dollárt FANG részvénybe invesztálnak. A négy részvény az elmúlt öt évben ritkán látható száguldást mutatott be. Az öt évvel ezelőtti záróárhoz képest az árfolyamok az alábbi mértékben nőttek:

furfang_2.jpg

Az amúgy kiválóan dolgozó piacot sokszorosan teljesítették felül ezek a papírok. Az elmúlt hetekben azonban valami megváltozott. Miért következett be ez a változás, mit jelenthet ez a FANG papírokra nézve és mit jelenthet az egész piacra vonatkozóan? Miközben a pénteki napon élete csúcsára ment az S&P 500 index, addig az Amazon 6,4%-kal, a Google 9,2%-kal, a Netflix 14,7%-kal míg a Facebook 25,5%-kal zárt élete pár héttel ezelőtt felállított csúcsértéke alatt.

Vezérbikák voltak és most lemaradtak

Ez a viselkedésváltozás nagyon karakteres. A hosszú évek óta tartó technológiai részvények által vezetett amerikai bikapiacon ez a négy részvény a vezérbikák közé tartozott 2018 júliusáig-augusztusáig. Vezető papírok voltak, amik általában a piac előtt járva mentek folyamatos új csúcsokra. Nagyon régen nem fordult velük elő olyan, hogy lemaradók lettek volna a piac mögött. Ráadásul mind a négyen. A Netflix és a Google helyzetét csak néhány szóval érinteném, ám a Facebook és az Amazon chartja már mindenképp megér egy gyors pillantást.

A NETFLIX MÉG MINDIG 2018 SZTÁRJA

(88%-os pluszban áll a papír idén), annak ellenére, hogy a júliusi gyorsjelentés várakozások alatti előfizetőszám növekedése miatt immár két hónapja „büntetőpadon” van az online filmes cég. A piaci szereplők óriási érdeklődéssel várják az októberi riportot, ami megmutathatja számukra azt, hogy egyszeri botlás volt-e az előző gyorsjelentés, vagy valami új trend kezdete.

A GOOGLE ESETÉBEN AZ ELMÚLT EGY HÓNAP KIFEJEZETTEN ROSSZUL SIKERÜLT

annak ellenére, hogy magáról a cégről még nem láttunk rossz híreket. A keresőóriás legfőbb problémája az, hogy az online hirdetési piacot együtt uralja a Facebookkal, aki története egyik legnehezebb évét éli 2018-ban.

Igazi hullámvasutat láthat a befektető akkor, amikor ránéz a Facebook 2018-as grafikonjára (napi gyertyák a 9 és 20 napos mozgóátlaggal):

furfang_3.png

Három nagyon karakteres mozgást mutatott az idén a vezető szociális média vállalat. A narancssárga téglalap a március végi Cambridge Analytica botrányra adott pár napos reakciót mutatja. Az ebből származó kárt két áprilisi eseménnyel el tudta tüntetni a cég. Az első zöld téglalap Zuckerberg kongresszusi és szenátusi meghallgatását, a második pedig az áprilisi gyorsjelentést mutatja. Ezek után a befektetői társadalom elhitte, hogy a Facebook sérthetetlen. A papír a következő három hónapban a hedge fundok kedvenc befektetésévé vált, a folyamatos vételek erejét mutatja a zöld nyíllal jelölt időszak, amikor a részvényárfolyamot a 9 és a 20 napos mozgóátlag gyors ütemben terelte felfelé. Itt jött a július végi gyorsjelentéssel a feketeleves (lila téglalap). Időzített bombaként robbantak a magasabb költségek és a kisebb várható növekedés. Azóta úgy tereli lefelé az árfolyamot az imént említett két mozgóátlag, ahogyan azt korábban felfelé tette. A cégnél a gyors növekedés aranykora véget ért.

A GYORS NÖVEKEDÉS ARANYKORA MÉG NEM ÉRT VÉGET AZ AMAZON ESETÉBEN,

ám tíz hónap eszeveszett száguldás után a részvény viselkedése komoly változásokat mutat. Az Amazon elmúlt 12 hónapja napi gyertyákkal ábrázolva a következő (9, 20, 50 és 200 napos mozgóátlag szerepel még a charton):

furfang_4.png

A tavaly októberi gyorsjelentés után a piac gyökeresen átértékelte a céget (zöld téglalap). Azóta két kivételtől eltekintve a 9 és a 20 napos mozgóátlag több mint a duplájára hajtotta fel az árfolyamot. A két kivétel (kék téglalapok), amikor ezek a mozgóátlagok elestek olyan turbulencia volt, amikor a piacot csak a saját 200 napos átlaga fogta meg. Május óta még az 50 napos mozgóátlagot sem tesztelte az Amazon. A júniusi és júliusi mélypont esetét jelölő szürke nyilaknál sem, amikor a piac az emelkedéséből nagyobbat korrigált. Az elmúlt napokat jelölő fekete négyzet viszont vészjósló. Az Amazon árfolyama annak ellenére sem bír visszamenni a saját 9 és 20 napos átlagára fölé, hogy a vezető index naponta megy új csúcsra. A technikai képet nézve az Amazon a határán áll egy önerős letörésnek. Ráadásul a forgalom is nagy szinte minden nap.

VALAKIK SZINTE MINDEN EMELKEDÉST ELADÁSOKRA HASZNÁLNAK FEL.

Elmondható most a FANG részvényekről az, hogy egyikük esetében sem néz ki jól a technikai kép. Az elmúlt 3-8 hétben ezeknek a papíroknak a szignifikáns alulteljesítését elbírta a piac főleg az Apple (AAPL) és a Microsoft (MSFT) erejének köszönhetően. Véleményem szerint sokáig nem tarthat ez a jelenlegi kettéválás a széles piac és a FANG részvények között. Elképzelhető, hogy a sokéves FANG száguldás természetes korrekciója volt ez a folyamat és akkor hamarosan vége és megy minden tovább. De legalább ilyen eséllyel az is benne van a pakliban, hogy a FANG részvények esetleges további esése Dugovics Tituszként rántja magával innen a piacot.

Az elkövetkező napokban és hetekben vigyázó szemünket legfőképp az Amazonra kell vetnünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr314259539
süti beállítások módosítása