Mennyire szegények a magyarok?

2018. október 17. Concorde Értékpapír

mennyire_szegenyek_a_magyarok.jpg

A teljes lakosság több mint negyedét fenyegeti szegénység és szociális kirekesztettség Magyarországon. Az EU egészét tekintve ez az arány 22,5 százalék, Magyarország a negatív ranglista nyolcadik helyén áll – Bulgária, Románia és Görögország 30 százalék feletti aránnyal vezetik a listát.

Az ENSZ által a szegénység felszámolásának napjává nyilvánított október 17-re frissítette az Eurostat az alábbi interaktív adatbázist. Nemcsak az egyes országok összesített sorrendjét böngészhetjük, hanem az is látszik, hogy nemenként vagy éppen korosztályi bontásban mekkora az egyes államokban a veszélyeztetett réteg.

Magyar vonatkozásban aggasztó lehet, hogy míg a 65 év felettiek esetében uniós összehasonlításban jól állunk – mindössze kilenc tagállamban kisebb érdemben a veszélyeztetettek aránya, a 16,8 százalékos magyar adat alatta van a 18,1 százalékos uniós átlagnak is –, a gyerekek esetében éppen fordított a helyzet: csak Romániában, Bulgáriában, illetve a két mediterrán periféria államban, Spanyolországban és Olaszországban magasabb a veszélyeztetett gyerekek aránya, mint nálunk. Az uniós átlag e tekintetben 24,5 százalék, a magyar adat 31,6 százalék. (Egyéb szempontok szerinti összehasonlításhoz az ikonokra – nő-férfi, aktív-inaktív, stb. – kattintva alul látható az országsorrend, felül a zászlókra kattintva pedig az egyes országok adatai jelennek meg.)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr5514306833