A politikai megosztottságnak is lehet szerepe a járvány terjedésében

2020. március 27. Concorde Értékpapír

a_politikai_megosztottsagnak_is_lehet_szerepe_a_jarvany_terjedeseben_b.jpg 

Több, részben talán csak később tisztázható összetevője is van annak, egyes országokban miért terjed gyorsabban, másutt kontrolálltabban a vírus, de az egészségügyi szakemberek körében már “régen” konszenzuns övezte álláspont szerint egyértelműen kiemelkedik a távolságtartásra, az érintekezések számának csökkentésére időben meghozott intézkedések szerepe és a széleskörű tesztelés jelentősége.

A fejlett világban az eddigi legsúlyosabb helyzet Olaszországban alakult ki, és hasonló mértékű robbanás fenyeget most az USA-ban is. Két ábrán mutatjuk, milyen sajátosságok is hozzájárulhattak az olasz és amerikai válsághelyzet kialakulásához.

Olaszországban – persze itt is régiónként is változik némileg a helyzet – a fejlett országok között a legmagasabb az idősebb szülőkkel együttélő fiatal felnőttek aránya: a mamahotelnek is nevezett jelenség ebben a helyzetben azt eredményezi, hogy számos családban sokkal nehezebb a leginkább veszélyeztett idősek elkülönítése.

Infographic: Hesitance To Fly The Nest Puts Italian Elders At Risk | Statista You will find more infographics at Statista

Az USA-ban az elmúlt hetekben már rengeteg kritika éri Donald Trump-ot, amiért hetekig elbagatelizálta a vírus jelentette veszélyt, és a járvány valódi (és sokak által elkerülhetetlennek tartott) amerikai terjedéséig rendelkezésre álló időt nem felkészülésre használta. Az alábbi, február elejei és március elejei felmérések alapján jól látható, milyen hatása van egy polarizált országban annak, hogy az emberek politikai beállítottságuknak megfelelően döntenek arról, mit gondoljanak, hogyan reagáljanak egy adott kérdésben. A republikánusok körében eredetileg többen aggódtak a koronavírus miatt, de nem volt szignifikáns különbség, ezután viszont hetek alatt a demokrata szavazók körében többszörösére nőtt – a korlátozások elfogadásában nyilván fontos szerepet játszó – félelem a vírustól.

Infographic: Coronavirus Fears Surge in U.S. | Statista You will find more infographics at Statista

A Washington Post által készített videó arról, hogyan változott a Fox News hangvétele a vírussal kapcsolatban, amit kezdetben bagatelizáltak illetve egy Trump elleni támadásra használt demokrata politikai fegyverként is minősítettek. Tökéletes magyarázat a fenti adatokra.

Pedig a távolságtartás – ebben az esetben elsősorban az idősebb és veszélyeztetett rétegektől – nyilvánvalóan az egyik legfőbb eszköz a vírus terjedésének lassítására. Az alábbi ábra jól mutatja, hogy mennyit számít az emberi kontaktusok számának csökkentése a tekintetben, hogy egy potenciálisan fertőző (sokszor tünetmentes!) ember hány további ember megfertőzését okozhatja rövid idő alatt. Öt nap alatt 2,5 30 nap alatt már 406 ember lehet beteg egyetlen hordozó révén – az otthonmaradás ezt a számot tudja radikálisan csökkenteni.

Infographic: The Vital Importance of Social Distancing | Statista You will find more infographics at Statista

 

You will find more infographics at Statista

(Címlapkép: vírusgócok a Johns Hopkins Egyetem keddi járványtérképén. Forrás: Qubit.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr9015563394