Oroszország bár energetikai óriás, valójában gazdasági törpe

Az elmúlt hetekben sokszor kaptam arról kérdést, hogy akkor az országok gazdasági erejét is figyelembe véve a világ összességében az ukránok mellett vagy inkább ellene van. Tökéletes összehasonlítás nincs, és félreértés ne essék, nem a miniszterelnök törpék és óriások megjegyzésére szeretnék utalni, hiszen Oroszország energetikai szempontból kétségtelen óriás.

torpekoriasok_b2.png

Ugyanakkor már jó párszor írtam és mondtam, hogy az energetikai függése akár az EU-nak akár hazánknak beruházásokkal számottevően csökkenthető, sőt sok esetben fel is számolható. Az EU ebben jobban áll, Magyarország helyzete jóval nehezebb, de ettől függetlenül ezt a folyamatot el kell kezdeni. A beruházásokhoz tőke kell, a tőkéhez jövedelem és gazdasági erő szükségeltetik, valamint jelentős technológiai fejlettség és tudás. Mindebben a fejlett Nyugat kétségtelenül jobban áll, és hosszú távon lényegében csak ez számít.

Számok szintjén a következő a helyzet:

OROSZORSZÁG BÁR ENERGETIKAI ÓRIÁS, VALÓJÁBAN GAZDASÁGI TÖRPE,

mérete alig több mint egytizede Kínának, és a NATO tagországok GDP-je összesítve az orosz méretének a huszonötszöröse. Alig nagyobb, mint Hollandia és Belgium együtt. Az sem lényegtelen tény, hogy zsugorodik és a szankciók hosszú távú hatásának köszönhetően zsugorodása érdemben gyorsulni fog az elkövetkező negyedévekben.

A jelenleg semleges álláspontot képviselő Kína vagy India sem változtatna érdemben az erőegyensúlyon, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az USA további szövetségesei, Japán, Dél-Korea, vagy akár Ausztrália – hogy csak a nagyobb országokat említsem – még egy a GDP szintjén megtestesülő további 8000 milliárd dollárnyi gazdasági erőt testesítenek meg. Eközben Irán vagy Észak-Korea gazdasági ereje nagyítóval sem látható. 

Az sem lényegtelen tény, hogy Kína felemelkedése az elmúlt 30 év eredménye, ezt pedig a globális kereskedelem felfutásának, a nemzetközi munkamegosztás elterjedésének köszönheti, a háborúzásban ellenérdekelt fél valójában.

Persze az összehasonlítás így nem teljesen korrekt, hiszen jövedelmeket hasonlítunk jövedelmekhez, holott valójában vagyont kellene vagyonhoz. E tekintetben, a fejlett Nyugat jó pár száz évnyi előnnyel rendelkezik, vélhetően behozhatatlannal, legalább is orosz perspektívából biztosan.

Nehéz megjósolni, hogyan alakul a háború a fenti ábrára rátekintve, azonban egyetlen dolog kapcsán senkinek se legyen kétsége, a gazdasági háborút biztos nem a törpék nyerik.

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr1917970002
süti beállítások módosítása