Mindenkinek van egy terve, mindaddig, amíg szájba nem vágják

Váratlan fordulatot hozott október 4-e a május eleje óta egy nagyon könnyen meghatározható mintát követő Nasdaq-100, illetve az ezt leképező QQQ ETF kereskedésében. Akár azt gondoljuk, hogy egynapos csoda történt, és kiváló beszállási lehetőség a jelenlegi árszint, akár azt, hogy túl vagyunk a csúcson és lehet shortolni, sok veszélyforrást érdemes számba venni. A mostani helyzet jó példa arra is, mit tanulhatunk a tőzsdei kereskedéshez Michael Phelps 23 olimpiai aranyat érő felkészüléséből, és Paul Tudor Jones szabályaiból. Minden váratlan helyzetre és a legrosszabbra is fel kell készülni, különösen, ha éppen változik a piac.

mindenkinek_van_egy_terve.jpg

Amikor a hétéves és hiperaktív Michael Phelpset először vitte le anyukája úszóedzésre, a helyi edző és későbbi sikerkovács Bob Bowman azonnal érezte, hogy kifogta az aranyhalat. Alkatilag Phelps tökéletesen az úszásra teremtetett, ám fölös energiáit képtelen volt lekötni, nem tudott a versenyek előtt megnyugodni és a stresszhelyzeteket kezelni. Kevesen tudják, de Bowman istenigazából a mentális felkészítés terén emelte tanítványát a világ fölé. Az érzelmi hátrányban lévő gyermek Phelps anyukáját megkérte, hogy minden este egy könyv segítségével végeztessen el a fiával egy relaxációs gyakorlatsort. Új rutinokat alakított ki és rögzített hosszú évek alatt tanítványa életébe és sporttevékenységébe. Michael Phelps ennek köszönhetően egy milliméterpontosan kialakított szokásrenddel rendelkezett a versenynapokra. Ugyanaz a reggeli, percre pontos bemelegítés, ugyanaz a hip-hop zene a fülhallgatóból, karkörzések, rajtkő, verseny.

A kialakított szokásrendszer koronagyémántja egy mentális gyakorlat volt, amit Phelpsnek tinédzserkora óta minden reggel ébredés után és minden este elalvás előtt el kellett végeznie. Fejben kellett végigjátszania egy verseny futamát lassított felvételként, ahol hibátlanul úszik. Mire felnőtt versenyző lett, már több ezerszer lejátszotta magában ezt a videókazettát. Tökéletes úszás, hibátlan fordulók, perfekt benyúlás és győzelem. Minden nap kétszer behunyt szemmel élt végig a legapróbb részletekig egy versenyt, így idővel minden pillanatát pontosan berögzítette a futamoknak az elméjébe. Az edzéseken és a versenyeken Bowman csak annyit mondott: „készítsd elő a videókazettát!”.

Phelps érzelmi problémái nem pusztán eltűntek ekkorra, hanem százszázalékos mentális állapotban lazán verte folyamatosan ellenfeleit. A Bowman által kialakított kulcsszokásoknak köszönhetően minden klappolt ekkorra már a korábban hiperaktív fiúnál. Élete összes fontos szokása az étrendtől az edzéseken és a nyújtáson át az alvásig teljes mértékben helyre állt.

Phelps már három aranyat nyert Pekingben 2008 augusztusában, amikor a 200 méteres pillangóúszás döntőjében fellépett a rajtkőre. Amint a vízbe ugrott, beütött a ménkű. A víz valamilyen oknál fogva elkezdett az úszószemüvege alá szivárogni. Két hossz után a féltávnál már alig látott, a harmadik forduló után pedig már semmilyen jelzést nem érzékelt a szemeivel. Az egyik legkegyetlenebb úszószám utolsó 50 méterét vakon kellett leúsznia. A lyukas szemüveg problémáját leszámítva addig minden a rutin szerint történt azon a napon. Phelpsnek korábban azt is kellett mentálisan gyakorolnia, hogy mit tegyen, ha bepárásodik a szemüvege. Emellett egyszer Bowman sötétben tartott a számára edzést, hogy egy ilyen helyzet se legyen ismeretlen a számára.

Egy szó, mint száz Phelps nem pánikolt be, hanem betette a pillangó utolsó hossz videókazettát az elméjébe. Megbecsülte az utolsó hossz karcsapásszámát (19, 20 vagy 21), a hossz felénél begyorsított. A tömeg morajából nem tudta tökéletesen kivenni a 18-19. karcsapás után, hogy pontosan hol van a cél, de ekkor a videókazetta már mutatta neki a 20. normál és a 21. óriási karcsapást és a kinyújtott karú előresiklást, amivel kiváló időzítéssel érintette meg a falat. Győzelem, világcsúccsal. Michael Phelps tökéletesen fel volt készítve a másokat simán az őrületbe kergető váratlan problémára. Véleményem szerint egy hasonló helyzetben 100-ból 99 elsőszámú esélyes versenyző elvesztette volna az olimpiai döntőt.

Ahogy a sportban Michael Phelps példája mutatja a váratlan helyzetre való felkészítettség és felkészültség fontosságát, úgy fogalmazta meg ezt a tőzsdei kereskedésre vonatkozóan Paul Tudor Jones az általa leírt 20 szabályban:

picture

Paul Tudor Jones 20 szabálya a tőzsdei kereskedésről

Kövesd a trendeket, ne játszd a macsót. Ne a pénzcsinálásra fókuszálj, hanem annak a védelmére, amid van. Az 1987-es tőzsdekrachot előre megjósló, milliárdos befektetési guru Paul Tudor Jones egyszerű szabályai a pénzen túl nyugalmat is biztosíthatnak a tőzsdézőknek.

Számomra Tudor Jones egyik legnagyobb tanítása a következő szabály:

„MINDEN NAP FELTÉTELEZEM, HOGY MINDEN POZÍCIÓM ROSSZ. MINDIG TUDOM A KOCKÁZATI PONTOKAT ÉS AZ ODA ÁLLÍTOTT STOPJAIMAT. EZÁLTAL SZÁMSZERŰSÍTENI TUDOM A MAXIMÁLIS VESZTESÉGEMET.”

Tudor Jones ezáltal egy az összes tevékenységünket nagyon jó színvonalon tartó magatartásformát, a szorgalmasan dolgozó, de enyhén szorongó viselkedést írja le. Az ilyen ember az élete nagyon sok területén képes jól reagálni a váratlan helyzetekre. A tőzsdén pedig szinte mindig előáll a váratlan helyzet, így volt ez tegnap, 2018. október 4-én az amerikai kereskedésben.

A Nasdaq-100 technológiai index mozgását lekövető QQQ ETF kereskedése május eleje óta egy nagyon könnyen meghatározható mintát követett, egészen a tegnapi napig. Az alábbi ábra napi gyertyákkal mutatja meg ezt:

mindenkinek_van_egy_terve_1.png

A világ többi részéhez képest félelmetes erőt mutató amerikai technológiai szektor vezető részvényeit öt hónapon át vették meg a befektetők a legkisebb korrekciók esetén is. A vevők három védőhálót használhattak stopként, a 9, a 20 és az 50 napos mozgóátlagot. Amikor a két rövidebb mozgóátlag alá került az árszint, az 50 napos mozgóátlag 8-10 kereskedési napon át is mindig megtartotta a piacot.

LASSAN 20 ÉVE FIGYELEM KÖZELRŐL AZ AMERIKAI PIAC VISELKEDÉSÉT, DE OLYAT MÉG SOHASEM LÁTTAM, HOGY HÁROM NAPPAL AZ ÉLETE CSÚCSA UTÁN EGY VEZETŐ INDEX HÁROM ÓRÁN BELÜL ESSEN ÁT EZEN A HÁROM KIEMELTEN FONTOS MOZGÓÁTLAGON.

Tegnap viszont (kék téglalap) hirtelen nagyon gyors nyomás és teszt alá került a három védőháló. Egy kisebb lefelé történő nyitás után magyar idő szerint 15:32-kor elesett a 9 napos, 16:17-kor pedig a 20 napos mozgóátlag. Ezután 18:15 és 19:00 között kétszer is az 50 napos mozgóátlag alá zuhant a QQQ. A kereskedés végére végül az 50 napos mozgóátlag megtartotta a piacot.

AKÁRMI IS FOG TÖRTÉNNI A KÖVETKEZŐ NAPOKBAN, EGY BIZTOS: A PIAC VISELKEDÉSE GYÖKERESEN MEGVÁLTOZOTT. HEVES ÉS GYORS ELADÓI NYOMÁS ÉRKEZETT A TECHNOLÓGIAI SZEKTORBAN. HOGY EZ EGY EGYNAPOS CSODA-E, VAGY MEGFORDULT A TREND, AZT MOST MÉG SENKI SEM LÁTHATJA.

A befektetők egy része vételi lehetőségként és gyors korrekcióként fogja értékelni a tegnapi napot. A piaci szereplők másik része viszont úgy gondolja majd, hogy itt valami megtört és adott a lehetőség a technológiai papírok és indexek eladására, illetve shortolására. Akármit is gondolunk a piacról, egy komoly feladatot mindenképpen el kell végeznünk. Tudor Jones tanítása alapján fel kell készülnünk arra, hogy nem lesz igazunk.

HA AZT GONDOLJUK, HOGY A JELENLEGI HELYZET VALAMIFÉLE EGYNAPOS CSODA ÉS AZ EGY-MÁSFÉL HÓNAPOS MÉLYPONTOK KÖZELÉBEN KIVÁLÓ VÉTELI LEHETŐSÉGET JELENT A MOSTANI ÁRSZINT, AKKOR NEM ÁRT FIGYELEMBE VENNÜNK A KÖVETKEZŐ VESZÉLYFORRÁSOKAT:

  • A technológiai indexek augusztus végén és október elején duplatető alakzatot csináltak, míg a széles piac október elején magasabbra ment, mint az augusztus végi csúcsa.
  • Hosszú idő után először alulteljesítettek a tech-indexek.
  • Eddig lefelé is vezetik a technológiai papírok az esést.
  • Sok technológiai papírban alakult ki a vételi oldalon túlzsúfolt ügylet.
  • Október elejére hirtelen a befektetői szentiment is a legoptimistább lett hónapok óta (kontraindikátor).
  • Régóta nem volt nagyobb korrekció, a hosszútávú trend még a 200 napos mozgóátlag (zöld vonal az ábrán) alatt sem sérülne.
  • Az ábrán narancssárga színnel jelölt 179-180 kulcsszint, alatta gyorsulhat a mozgás lefelé.
  • A passzív befektetési formák térhódítása miatt nagy a veszélye egy esetleges jenga-top kialakulásának.

A jenga-top

Ez a jenga-top akkor szokott kialakulni a piacokon, amikor egy trend végén hirtelen mindenki egy irányban áll. Egyre extrémebb a felfelé menet, ahogy a jenga-torony épül egyre magasabbra. Ezt követően, ahogy a gyerekjáték már nem bír el egy újabb szintet, hirtelen összeomlik a torony és a tőzsdén az árfolyam is. A Dow Jones index 1929-es, illetve a Nikkei 1990 eleji összeomlása a két legmarkánsabb példa erre. Az egyik legklasszikusabb jenga-topot idén január végén és február elején láttuk az S&P 500 indexben (SPY ETF, napi gyertya, 2017 augusztus-2018 február):

mindenkinek_van_egy_terve_2.png

A 2017-es évben augusztusig az 50 napos mozgóátlag terelte felfelé a széles amerikai piacot. Utána a piros ívvel jelölt időszakban a 20 napos, majd a szürke ívvel jelölt évvégi hajrában a 9 napos átlag volt a támasz. Az idei év januárja hozta el az igazi brókerprést (zöld ív), amikor majd egy hónapig nem tudott a 20 órás (!) átlag alá esni az index. A begyorsuló emelkedés végén pedig összeomlott a jenga-piac és tíz nap alatt leesett a 200 napos mozgóátlagig (lila nyíl).

HA AZT GONDOLJUK, HOGY MEGVOLT A TECHNOLÓGIAI INDEXEK TETEJE ÉS ELADNI, VAGY SHORTOLNI KÍVÁNUNK, AKKOR A KÖVETKEZŐ VESZÉLYFORRÁSOKKAL MINDENKÉPP ÉRDEMES SZÁMOLNUNK:

  • A hosszútávú trend még mindig felfelé mutat, az messze nem tört meg tegnap.
  • A Nasdaq-100 indexet a kereskedés második felében (egyelőre) masszív forgalom mellett megvették a befektetők.
  • Nagyon magas az elmúlt négy napban az eladási opciókat vásárló befektetők aránya (kontraindikátor).
  • A QQQ legkomolyabb technikai szintje még a tegnapi záróár alatt 1,5%-kal található, és ez még nem esett el.
  • Egyelőre szinte csak a technológiai részvényeket érintette az eladói nyomás és az nem tudott a széles piacon szétterjedni.
  • A vállalati sajátrészvényvásárlások elementáris ereje miatt 2018-ban nincs erős eladási oldala a piacnak (kiszívták a részvényeket a cégek).

A két listából jól látható az, hogy nem egyszerű dolog a tőzsdei kereskedés és nem egyszerű év a 2018-as. A váratlan helyzetekre való felkészülés viszont mindenképpen tud segíteni minden piaci szereplőn. Ekkor ugyanis kevesebbszer kerülünk olyan helyzetbe, amit Mike Tyson nehézsúlyú ökölvívólegenda fogalmazott meg:

„MINDENKINEK VAN EGY TERVE, MINDADDIG AMÍG SZÁJBA NEM VÁGJÁK.”

Mivel az elkövetkező napokban igazi nehézsúlyú csatát fognak vívni a piacon a bikák és a medvék, nem árt az alapos felkészülés. Michael Phelpset keményen szájbavágta az élet Pekingben és még erre is volt terve. Tanuljunk tőle és természetesen Paul Tudor Jonestól azért, hogy ne kelljen Mike Tyson igazsága kapcsán csóválni a fejünket…

(Címlapkép: Pixabay)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr1614283061
süti beállítások módosítása