Hozamok fel, részvények le

hozamok_fel_reszvenyek_le.jpg

Októberben az amerikai tízéves hozamok 3.2% fölé emelkedtek, a részvénypiacok pedig zuhanásnak indultak. Nem meglepő módon a növekedési részvények estek a legtöbbet. A Nasdaq100 a szeptember végi csúcshoz képest 14%-ot esett pár nap leforgása alatt, ehhez képest a Dow30 és SP500 „csak ”10-et.

picture

Mi a hozamgörbe és miért fontos elemezni?

Egy adott ország hozamgörbéjét vizsgálva megtudhatjuk, hogy mi a piac és a jegybank álláspontja rövid, illetve hosszú távon a gazdaság és infláció alakulását illetően. A rövid oldalon a jegybank kamatpolitikája a meghatározó, a hosszú papírokban viszont a piac formál véleményt a gazdaság állapotáról, a várható inflációról és gazdasági növekedésről. Egy erőteljes gazdasági növekedési időszak elején és közepén a hozamgörbe konvex, tehát a tízéves kötvényhozam lényegesen magasabb a kétéves hozamnál. A hozamgörbe ellaposodása annak a jele, hogy a befektetők bizonytalanok a gazdaság jövőét illetően. A fordított hozamgörbe pedig – amikor a rövid (pl. 3 hónapos vagy kétéves)  papírok hozama magasabb, mint a hosszabb (pl. tízéves papíroké) – egyenesen recessziót jelent, és ebben ritkán téved.

Az amerikai tízéves hozamok 2011 óta nem voltak ilyen magas szinten. A hozamemelkedés mára már mondhatni mainstream várakozás a piacon, viszont az elmúlt néhány hétben történt egy lényeges változás a hozamgörbén, amivel a legtöbb befektető nem számolt.

hozamok_fel_reszvenyek_le_1.jpg

Amerikai 10 éves államkötvény nominális hozama (forrás: datastream)

 A nyár közepe óta a görbe laposodása megállt, és gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt a teljes görbe 25 bázisponttal emelkedett.  A hozamok emelkedésében csak kis mértékben játszott szerepet a hosszú távú áremelkedés-várakozás (inflációemelkedés),

EZZEL A GYORS ÁTÁRAZÁSSAL A PÉNZPIACOK LÉNYEGÉBEN AZT MONDJÁK, HOGY AZ AMERIKAI NÖVEKEDÉST KOMOLYAN ALULBECSÜLTE A PIAC.

hozamok_fel_reszvenyek_le_2.jpg

A határidős piaci árak közelednek a FED monetáris tanács (FOMC) kamatráta pontokhoz (forrás: datastream)

 A hozamgörbe azt sugallja, hogy a piac kezdi elhinni, hogy a növekedés még egy ideig erős marad az USA-ban, tehát a FED az általa előirányzott módon folytathatja a kamatemeléseket, mindaddig, amíg a részvénypiac megálljt nem parancsol. Ez jó hírnek tűnik, de érdekes módon pont ez lesz a részvénypiac veszte. A hagyományos befektetői gondolkodás mentén haladva – miszerint nem lehet gond a részvénypiacokkal, mindaddig amíg erős a növekedés –, ez biztosan furcsán hangzik. Pedig az állampapírok átárazása azt mutatja, hogy a monetáris stimulus megvonása elérte a kötvénypiacokat, ugyanakkor a jegybankok deflációs félelmei pedig szertefoszlottak,

AZ EDDIG LÁTOTT ÉRDEKEGYEZÉS A JEGYBANKOK ÉS RÉSZVÉNYPIACOK KÖZÖTT MÁR NEM ÁLL FENN.

hozamok_fel_reszvenyek_le_3.jpg

FOMC kamat pontok és pénzpiaci hozam határidő (forrás: datastream)

 A növekedés velejárója, hogy a FED következetes saját magához, és mivel az adatok őt igazolják, nem lassít a kamatemelés ütemén, bármennyire is szeretné ezt Trump vagy más politikus. A kamatemeléseket nem a rossz makroadatok, hanem részvénypiaci összeomlás fogja megállítani. Közben a kései ciklus előjelei a részvénypiacokon egyre evidensebbek. A ciklus végét jelzi, hogy az eddig erős növekedési részvények elvesztették vezető szerepüket, a helyüket a defenzív papírok vették át. A részvénypiacok technikai képe pedig sokat romlott.

Trendszerű csökkenést mutat a tízéves és kétéves amerikai államkötvények felára

A tízéves és kétéves lejáratú amerikai államkötvények hozamait vizsgálva azt láthatjuk, hogy a hozamgörbe 2014 január óta folyamatosan laposodik.

hozamok_fel_reszvenyek_le_4.jpg

A tízéves és kétéves amerikai államkötvények felár változása az elmúlt 30 évben (forrás: St. Louis FED)

 Ez a felár a  tízéves, és a rövid kétéves papírok esetében 2014 január óta 2.61%-ról csökkent le 0.26%-ra idén augusztusig, ahonnan 6 bázisponttal emelkedett. Habár a teljes görbe emelkedett 25 bázis pontot, továbbá a tízéves és a kétéves közötti különbség kissé emelkedett, az emelkedéstől függetlenül a hosszú távú trend töretlenül lefele a 0, majd negatív tartomány fele mutat. A görbe invertálódása megbízható válság előrejelző indikátor volt a korábbi válságok előtt is.

Mi következik mindebből?

Tudjuk, hogy a monetáris és fiskális lazítások révén minden amerikai eszköz ára erőteljesen emelkedett. Ezek a chartok lényegében azt mondják, hogy az eszközárinflációnak itt a vége és a csökkenés hamarosan Wall Street-re is át fog gyűrűzni. Az októberi visszaesés ennek csak az előszele. Az év eleji visszaeséshez hasonlóan, az amerikai piacokon a kulcs fontosságú szintek valószínűleg most még nem törnek le (a legtöbb európai és feltörekvő piacokon ezek a szintek már elestek), és

NAGY A VALÓSZÍNŰSÉGE – MINT MINDEN CIKLUS VÉGÉN – EGY EUFÓRIKUS RÉSZVÉNYPIACI EMELKEDÉSNEK.

Ezt talán még az idei év végén láthatjuk. Az elmúlt néhány hétben a hozamgörbe emelkedése mellett, a részvénypiaci emelkedés mélysége egyre inkább csökkent. Egyre kevesebb papír vett részt az október előtti emelkedésben, elég ránézni a Russel 1000 és 2000 teljesítményére SP500-hoz képest.

hozamok_fel_reszvenyek_le_5.jpg

Russel1000/SP500 index. 2018 július óta 8%-os alul teljesítés (forrás: datastream)

 A hangulat még nyugodt, egyáltalán nem beszélhetünk átfogó pánikszerű eladási hullámról, ugyanakkor szépen lassan egyre több papír fordul le már most eső trendbe. A következő emelkedés a piaci szélesség újabb tesztje lesz. A lemaradó részvények számának növekedése – amit most láthattunk a Russell/SP500 esetében – , látható kell majd legyen indexen belül is.

picture

A jó, a rossz és a csúf – mi jön az amerikai részvénypiac októberi esése után?

Az idei október az elmúlt hat év egyik leghevesebb esését hozta magával az USA részvénypiacain. Három forgatókönyv a következő hetekre-hónapokra.

Tehát az SP500 és a Nasdaq úgy emelkednek, hogy valójában a komponensek nagyobb része már nem tud emelkedni. A ciklus utolsó emelkedése várhatóan nem tart sokáig (1-2 hónap), az esés viszont ami ez után következik sokkal erőteljesebb lesz. 2018 a medve piac kezdete volt az európai és feltörekvő piacoknak. Nem kell sokat várnunk 2019-ben, hogy az amerikai piacok is csatlakozzanak.

(Címlapkép: Wikipedia, régi amerikai államkötvény)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr4214336127
süti beállítások módosítása