Nyolc cég, ami többet ér 75 országnál

2019. július 12. Concorde Értékpapír

8ce_g_vs_orsza_gok_howmuch_cover.png

2018 egyik nagy kérdése volt, vajon melyik amerikai techóirás éri el – és eléri-e végre valamelyik – az ezermilliárd dolláros értéket. A választ már tudjuk, az Apple lett az első még augusztusban, szeptemberben követte az Amazon, de mindkét óriás részvényárfolyama csak rövid időre volt ilyen magas, az ezermilliárdos ligába április végén belépő Microsoft jelen pillanatban az egyetlen ezermilliárd feletti értékű cég (az MS is kiesett, de jelenleg ismét léc felett van 138 dollár feletti árfolyamával).

Sokszor nehéz elképzelni, valójában mekkora összegek is ezek. A Howmuch.net elég plasztikusan mutatja be nyolc amerikai óriás, techcégek mellett a Visa és a Bank of America értékét országok GDP-jével összevetve. A legkisebb, "mindössze" 166 milliárd dolláros értékű Netflix például öt balkáni ország, Szerbia, Bosznia, Horvátország, Montenegró és Macedónia kombinált GDP-jével egyenlő.

Ami még az ábárhoz tartozik: az ENSZ jelenleg 193 országot tömörít, a területi és elismerési vitákkal övezetett területeket leszámítva ennyi ország van a földön. A nyolc amerikai cég ezek közül összesen 75 ország GDP-jét fedi le, azaz – nyilván nem földrajzi vagy gazdasági alapon, de darabszámra – a világ államainak közel 40 százalékát. Az afrikai kontinensen 54 ország van, a Google 38 afrikai ország GDP-jét teszi ki, azaz bőven több, mint a kontinens felét. (Hasonló térképes ábrát készített korábban Mark J. Perry közgazdász az American Enterprise Institute oldalán vezetett blogján – az USA 2017-es 19.400 milliárd dolláros GDP-jét mutatta be úgy, hogy az 51 amerikai tagállam nevét átcímkézi egy az adott állammal egyenértékű gazdasági összterméket előállító országéra.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr314941626
süti beállítások módosítása