A betűk hatalma, a matematika és a valóság

a_betuk_hatalma_a_matematika_es_a_valosag_b.jpg

“Tudod, hogy mi fog kiderülni? A király meztelen és az egész egy csúcsára állított kártyavár.”

Ezt mondta a rejtőzködő spekuláns tegnap este fél 10-kor. Mert mi ilyenkor is beszélünk. Majd nyilván negyedóra múlva csörög a másik szintén 25 éve a piacon lavírozó barátom, hogy ugye látod, még csak most kezdődik, amiről beszéltünk másfél hónapja. Amikor még az általam leginformáltabbnak tartott ügyfél is felkapta a fejét arra, hogy Wuhanban a kén-dioxid kibocsátás olyan mértékben növekszik, ami csak organikus szövetek tömeges égetése során tapasztalható.

a_betuk_hatalma_a_matematika_es_a_valosag_chart1.jpg

Forrás: windy.com, 2020. február 8-i állapot)

Nem folytatom ezt a vonalat, de látszik New York-ban, hogy komoly a helyzet. Az elnök pedig legalább annyira komolytalan, mint a floridai tengerparton még a hétvégén is partizó tömegek. Baj van, de engem már nem a vírus érdekel. Legalább egy hete. Sőt, a logisztikus függvényen mozgó adatsor tökéletesen előrejelzi az olasz és az amerikai számokat is.

A MÉDIAPÁNIK MEGVOLT, KIÖNTÖTTÜK A FÜRDETŐVÍZZEL A GYEREKEKET.

Előretekintek a következő 6-12 hónapra és próbálok egy lépéssel a piac előtt járni. Mások is ezt próbálják. Viszont minden New York-i, londoni brókercég csak a V-alakú gazdasági felpattanásról beszél. Miért? Mert ezzel lehet megbízást szerezni vétel és eladási oldalon – is. Mindenki mást gondol, de mindkét oldal szélsőségekben gondolkozik, ebből jön össze a V-alak, gyorsan le, gyorsan fel. Gagarini magasságokból a Dante-i mélységekbe. És vissza. De mi van a többi betűvel? W-shape, L-shape, U-shape és az én saját gyártású I-shape felpattanásommal?

Az előbbi formákat mindenki tudja értelmezni, az utóbbiban segítek. Az I forma ebben az esetben arról híres, hogy a földbe áll az egész rendszer és úgy marad – a legrosszabb álmaimban. De a valószínűségszámítás pont erről szól. Állítsunk fel teóriákat, az adott kimenetelekhez pedig rendeljünk valószínűségeket. Ez kiadja a várható értéket. Ha elég sokszor elvégezzük a műveleteket és elég sok kimenetellel számolunk, a (sztochasztikus) analízis szabályai alapján megkapunk egy olyan eredményt, amivel már tudunk mit kezdeni. Eddig én csak a V-alakú kimenetelről való beszélgetést hallottam mindenkitől. Aggasztóan egyoldalú a diskurzus. Majd elmúlik gyorsan. Ez csak egy influenza. Nem tudom, nem értek hozzá, de egyelőre nagyon kellemetlen influenzának tűnik.

Személyes érintettségem és sértettségem miatt ismét a Goldman Sachs-sal tudok jönni. 2020 első negyedévére 33 dolláros EPS-t várnak az S&P 500 cégeitől. Második negyedévre -10, majd 33 és 53 dollárt. Pont ugyanannyi lesz a harmadik negyedévben, mint az elsőben? Beletették a munkát láthatóan. Bohócok. Azt sem tudjuk egyelőre, hogy holnap mi lesz, nem hogy szeptemberben. Tömegesen megyünk a last-minute spanyol nyaralásokra vagy a tengerjáró hajókkal a Bahamákra? Az a sok amerikai munkanélküli, aki múlt héten és ezen a héten bejelentkezik a segélyre (összességében 42.000 dollárt kapnak fejenként), mind iPhone-ért fog sorban állni az ötödik sugárúti Apple Store előtt? Lehet. Mondjuk 50 százalék valószínűséggel. De lehet, hogy nem. Mondjuk 25 százalék valószínűséggel otthon fog ülni és készül a télre. Arra a télre, ami minden virológus szerint sokkal durvább hullámot fog hozni, mint a mostani tavasz.

a_betuk_hatalma_a_matematika_es_a_valosag_chart2.jpg

(H1N1 influenzavírus 2009-ben)

Hacsak nem fejlesztik ki 7 milliárd embernek a vakcinát decemberre. Mondjuk 25 százalék valószínűséggel. Kicsit árnyaltabb a kép.

A TŐZSDEI ÖKÖLSZABÁLYOM SZERINT TUDD, HOGY MIVEL KERESKEDSZ ÉS TUDD, HOGY MIÉRT.

Lássuk mit vett meg március 31-én a világ nyugdíjasainak jó része az eddigi legnagyobb átsúlyozás során! 110 (Goldman) és 125 (Credit Suisse) dolláros 2020-as egy részvényre jutó profitot. Az egyszerűség kedvéért 2.500 dolláros index mellett. A tőzsdei árfolyamokat – hosszabb távon – a cégek profitjai alakítják. Vagyis 20-szoros pénzt fizetek előretekintve az S&P 500 vállalatok idei eredményéért. Elárulom, egy növekedési fázisban lévő piacért mondjuk kifizetünk 16-18-szoros pénzt. Tettük ezt idén február 19-én a csúcson – 3.300 ponton 181 dolláros várt profitért a lehető világok legjobbikában. Az pont 18 szoros.

Ma, amikor mindent tudunk, csak azt nem, hogy mi lesz holnap, kifizetünk 20-szoros pénzt? Értem, majd kiigazítjuk, kirugózzuk az egészet, a 2020-as évet elfelejtjük és 2021-ben visszatérünk a 165 dolláros 2019-es szinthez és minden jó lesz. Egy gond van az elmélettel. Maga Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a mai napig nem szólalt meg arról, hogy mekkora lesz az árbevételük vagy mi az eladási céljuk 2020-ra, nem hogy 2021-re! Az Apple azt tudja rólam, hogy 2015-ben vettem egy iPhone 6-ost és 2020-ban akarom lecserélni az SE2-re. Ha ez a cég nem mond semmit sem a részvényeseinek – Warren Buffett-el az élen -, akkor mi alapján tud bármelyik elemző is bármi relevánsat mondani?

Tudom, mindig mondani kell valamit… Megtanultam. Teljesen jogos. Jelenleg viszont tűzoltás folyik gazdasági téren, a munkahelyeket és a cégeket próbáljuk menteni.

A FEJÉRE ÁLLÍTOTT KÁRTYAVÁRBÓL MÉG CSAK MOST KEZDENEK KIPOTYOGNI A BECSŐDÖLŐ PALAOLAJ CÉGEK, A BANGLADESI TEXTILGYÁROST BEBORÍTÓ RUHÁZATI MÁRKÁK, A NULLA ELADÁST FELMUTATÓ ÉKSZERKERESKEDŐK ÉS TÁRSAIK.

Az őket hitelező bankok felkészülnek. A bankok részvényeit tartó nyugdíjasok szintén. Soha senki sem tudja megmondani, hogy a következő krach mikor jön. Vagy a következő -20 százalék. Az 1973-74-es válság során az S&P 45 százalékot esett. 1973 január 7-én a WSJ megkérdezett 8 nagy stratégát a várható teljesítményről. Mindenki felfelé látta a piacot. Aztán senkinek sem lett igaza. Ma túl sok a bizonytalanság, nekem semmit sem mond a 110-es vagy a 125-ös EPS, de a 150-es vagy a 165-ös sem. Mert nulla inputot tudok bevinni a modellembe. Alább látható a második negyedéves GDP-re vonatkozó ki tud nagyobbat vagy kisebbet mondani összefoglaló. Ebből nehéz lesz kitalálni valami okosat.

A fogyasztói bizalom viszont elég magasan van még mindig:

 a_betuk_hatalma_a_matematika_es_a_valosag_chart4.jpg

Mit nem lát a fogyasztó, amit a GDP előrejelzők igen? Azt hiszem, hogy megvárom Tim Apple-t, majd ő megmondja, hogy mit kell várni. Akkor majd tisztábban látunk.

Jelenleg úgy érzem, az a fázis következik, amikor szelektíven fognak szektorok, régiók felül vagy alulteljesíteni. Nem kicsit, nagyon. Alapos helyismeret és rugalmasság nélkül egy dolog garantált ezen a piacon. Előbb vagy utóbb be kell írni a jelenleg csak papíron létező veszteségeket. Nincs mese.

TOVÁBBRA IS AZT GONDOLOM, HOGY ALAPOSAN MEG KELL VÁLASZTANI AZ EMBER PÉNZÜGYI VAGY TŐZSDEI TANÁCSADÓJÁT ÉS ELŐRE MEGTERVEZETT STRATÉGIÁVAL, VISZONT KAPKODÁS NÉLKÜL KELL DÖNTÉSEKET HOZNI ÉS A POZÍCIÓKAT TARTANI VAGY LEZÁRNI, KIZÁRNI.

Aztán majd jön az Apple gyorsjelentés meg Buffett a CNBC-n és okosabbak leszünk.

(Címlapkép: Shutterstock)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr2815586898
süti beállítások módosítása