Így vetett véget a koronavírus az afroamerikai álmoknak

2020. június 12. Concorde Értékpapír

Az évtizedes hosszúságú gazdasági konjunktúra végéhez közeledve az Egyesült Államokban élő afroamerikaiak végre elindultak egy stabilabb pénzügyi helyzet irányába: a Wall Street Journal által összeszedett statisztikák azt mutatják, hogy a munkanélküliség rekordalacsony szintre csökkent, a fizetés pedig emelkedett az afroamerikaiak között.

afroamerican_economy_b.jpg

A Wall Street Journal „Coronavirus Obliterated Best African-American Job Market on Record” című június 9-ei írásában az Egyesült Államok munkaerőpiacának és jövedelmi viszonyainak alakulását mutatja be rasszok szerinti bontásban. A statisztikákból az is jól látszik, hogy ha az utóbbi évek javulást is hoztak, a feketék körében volt messze a legalacsonnyabb a jövedelmek emelkedése, minden válság után a körükben volt a legnagyobb növekedés a munkanélküliségben, lakástulajdonlás tekintetében pedig nemcsak messze elmaradnak az amerikai átlagtól, de az elmúlt húsz évben jelentős mértékben csökken (ha az utóbbi néhányban növekedett is) a lakástulajdonos afroamerikaiak aránya.

Elsőként a munkanélküliségi ráta alakulását nézhetjük meg 1975 és 2020 között (év végi adatok 1975 és 2019 között, 2020-ban májusi adat):

Második adatsorként a lakástulajdonosok arányát láthatjuk 1995 és 2019 között (év végi adatok):

A harmadik adatsor pedig a medián jövedelem inflációval korrigált változását mutatja meg 2007 végéhez képest éves bontásban egészen az idei első negyedév végéig:

AJNÁLATOS MÓDON VETETT VÉGET A KORONAVÍRUS AZ ELMÚLT IDŐSZAK TRENDJEINEK.

A WSJ konkrét példákat is hoz: Anthony Stewart 34 éves Milwaukee-ban élő szakácsként magán is érezte a fejlődést. Egy 10 dollár 50 centes órabért fizető vállalati étkezőt hagyott ott 2018-ban azért, hogy 15 dolláros óradíjért a Fiserv Forum nevű szórakoztatóközpontban dolgozzon. Ez a hazai pályája a Milwaukee Bucks NBA-ben játszó kosárlabdacsapatának.

Stewart új munkája részeként steaket, csirkeszárnyakat és más finomságokat készített a luxuspáholyok vendégeinek. Imádta az új helyet, ahol többek között egyszer Kareem Abdul Jabbar számára is főzhetett. Ezen a nyáron volt esedékes számára egy újabb fizetésemelés 16 dollár 50 centes órabérre.

A koronavírus-járvány azonban sajnálatos módon közbeszólt, Stewart elbocsátásra került márciusban, amikor az NBA szezonját felfüggesztették. A valaha volt egyik legígéretesebb gazdasági fellendülés az USA-ban élő afroamerikaiak közül sokak számára ért így véget idén.

(Címlapkép: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr2115805826
süti beállítások módosítása