Hol lehet a gödör alja?

2022. november 2. Concorde Értékpapír

Az S&P 500 index a közelmúltban már több mint 25 százalékkal volt az 52 hetes csúcsa alatt. Ha historikusan nézzük, akkor minél nagyobb a drawdown az 52 hetes csúcshoz képest, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy-két éves távon pozitív lesz a vezető részvénypiaci index teljesítménye.

godor_alja_b.jpg

Az S&P 500 index új 52 hetes mélypontjáig esett a közelmúltban, 25,4 százalékkal volt gyengébb, mint év elején. Habár ez jelentős csökkenés, a második világháború vége óta ennél jóval nagyobb visszaesésekre is volt már példa. Az alábbi grafikonokon azt látjuk, hogy az elmúlt 80 évben az S&P 500 index mekkorákat esett a gördülő éves csúcsaihoz képest, és hogy ezekhez aztán milyen egyéves (első ábra), illetve kétéves (második ábra) előretekintő teljesítmény társult.

Összességében egyrészt az látszik, hogy a mostani visszaesés historikusan még nem nagyon extrém, másrészt az, hogy minél lejjebb kerül az index az 52 hetes csúcsához képest, annál nagyobb valószínűséggel lesz pozitív az előretekintő egy-, illetve kétéves hozam a piacokon.

godoralja_abra1.jpg

Másképp szemléltetve ugyanezt, a következő grafikonok azt mutatják, hogy egy-, illetve kétéves távon az esetek hány százalékában indul meg felfelé a piac az 52 hetes csúcsokhoz viszonyított mélypontok után, itt is az látszik, hogy a jelentősebb visszaeséseket jellemzően pozitív hozamok követték. A 25 százalék körüli esések esetében az index historikusan 90,3 százalékban volt egy évvel később magasabban. A 34 vagy ennél nagyobb mértékű esések esetében elmondható, hogy 1 évvel később pozitív teljesítmény volt megfigyelhető az index esetében. Előretekintő két éves periódust vizsgálva is hasonló eredményre jutunk, ekkor már valamivel mérsékeltebb visszaesést is bizonyosan pozitív hozamú periódus követ.

godoralja_abra2.jpg

A cikk írásakor a piac 23 százalék körüli korrekciónál járt az idei évben, így ezzel a számmal dolgoztam a kalkulációk során. Az alábbi ábrán az SPX index 1 éves előretekintő hozama látszik 23 százalékos, vagy ennél nagyobb visszaesés vonatkozásában. A 0 feletti tartomány a maximum, a 0 alatti a minimum hozamot mutatja, a narancssárgával jelölt szaggatott vonal pedig a hozamok átlagát mutatja. Eszerint ha a vezető részvénypiaci index 23 százalékot, vagy ennél többet esik, akkor a féléves előretekintő hozamok átlaga 12,10 százalék, az egy éves előretekintő hozamok átlaga pedig 20,67 százalék.

godoralja_abra3_uj.jpg

A SZÁMOK AZT SUGALLJÁK, HOGY MINÉL NAGYOBBAT ESIK A VEZETŐ RÉSZVÉNYPIACI INDEX, ANNÁL VALÓSZÍNŰBB AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY A JÖVŐBEN EMELKEDNI FOG.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, a múltbeli teljesítmény soha nem garancia semmilyen jövőbeni eredményre. És arra is érdemes felhívni a figyelmet, hogy extrém esések jóval alacsonyabb elemszámban fordultak elő a vizsgált periódusban, így nem feltétlenül mondhatóak a bemutatott eredmények statisztikailag szignifikánsnak.

A következő két ábra a 23 százalékos vagy ennél nagyobb mértékű eséseket vizsgálja ugyanebben a periódusban (a narancssárga színekkel jelölt részek mutatják ezeket). Az első ábra az SPX index árfolyamát mutatja, a második pedig az értékeltségét.

godoralja_abra4.jpg

Az index historikus értékeltségének vizsgálatához a Shiller P/E rátát használom. (Pontosabb összehasonlításhoz ki lehetne igazítani az index szektorális összetételének változásai miatt bekövetkezett értékeltségi változásokkal, de a big picture-höz megfelelő a fentebb említett mutató is.) A fenti ábrán rövidebb periódust vizsgáltunk. Látható, hogy jelenleg a piac igen magas árazási szorzóról korrigált, ennél lejjebbi szintekről szokott fordulni a mutató, a 23 százalékos esés még aligha jelent mélypontot. (Vagy legalábbis, ha most fordulna a piac, az az elmúlt 20-25 év legmagasabb értékeltsége mellett történne.)

ÍGY BÁR AZ ELŐRETEKINTŐ EGY- ÉS KÉTÉVES HOZAMOK KECSEGTETŐNEK TŰNHETNEK ELSŐRE, FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY AZ IDŐTARTAM LEFUTÁSA KÖZBEN MÉG BŐVEN TAPASZTALHATÓ TOVÁBBI ESÉS A PIACON.

(Borítókép: tőzsdei kereskedők árgus szemekkel figyelik a piacokat, forrás: Seth Wenig / AP)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr9217968752
süti beállítások módosítása