Biztonsági öveket bekapcsolni

Kritikus napok jönnek a tőzsdéken!

Az elszabaduló inflációra heves utánkövetéssel reagáló Fed miatt a befektetői társadalom kiélezett figyelemmel követi mostanában az inflációs adatközléseket és a Fed elnökének megnyilvánulásait. Emellett pedig az adott negyedév nagy opciós és határidős kifutása is sokszor érdemi piacmozgató hatással bír. Most december 13. és 16. között három és fél nap alatt három érdemi esemény is következik.

turbulencia_b.png

Izgalmas napok jönnek

Az idei év heves mozgásai után az elmúlt néhány hétben viszonylagos nyugalomban zajlott a tőzsdei kereskedés az amerikai részvénypiacon. Ennek a hangsúlyozottan csak relatív nyugalomnak azonban minden valószínűség szerint vége szakad az előttünk álló héten, mert a december 13-i kedd és a december 16-i péntek között sok minden várható, csak nyugalom nem. Három, előre a naptárba beírható komoly piacmozgató esemény fog gyors egymásutánban bekövetkezni ugyanis ekkor, melyek a következők:

  • A december 13-i kedden magyar idő szerint 14:30-kor lát napvilágot a november havi inflációs adatsor.
  • Alig több mint 24 órával ezután, december 14-én magyar idő szerint 20:00-kor jön a Fed idei utolsó kamatdöntése, és az ennél is fontosabb, 20:30-kor kezdődő Jerome Powell sajtótájékoztató.
  • Ha pedig ez még nem lenne elég, akkor a december 16-i péntek a 2022-es esztendő negyedik és egyben utolsó quadruple witching kereskedési napja, a nagyforgalmú és sokszor az aktuális trendek fordulóját kijelölő egyedi részvény és index opciós és határidős kifutási nap.

Őrült négy-öt kereskedési nap következhet ekkor. Lássuk is, hogy miért, amihez a közelmúlt hasonló eseményeinek a piaci reakcióit kell megvizsgálnunk.

Az infláció és a Fed

Kezdjük az inflációs adat jelentőségének a bemutatásával, ami kéz a kézben együtt jár  Jerome Powell beszédeinek és a kamatdöntések kiemelt figyelemmel követésével. Érdemes megnéznünk az S&P 500 index 2022. október 13. és december 2. közötti mozgását egy olyan napi gyertyás grafikonon, ahol a vezető amerikai index elmúlt öt hónapját láthatjuk:

Az október 13-i csütörtök jelölte ki az idei év mélypontjait szinte az összes fontosabb amerikai részvényindexben. Ezen trendfordító nap és december 2. között összesen 36 kereskedési nap volt, aminek során az október 13-i nyitás és a december 2-i zárás között 551 pontnyi (azaz 15,7 százaléknyi) emelkedés következett be. A grafikonon zöld téglalappal kiemelt három napon a következő események és piaci reakciók történtek:

  • Október 13-án (1-es zöld téglalap) egy órával a piacnyitás előtt közölték a vártnál rosszabb szeptemberi inflációs adatsort, amire a 2 százalékos mínuszos nyitásból 2,2 százalékos pluszos zárást produkált a piac egy nagyjelentőségű reversal nap formájában. A nyitástól a zárásig 150 pontot emelkedett az S&P 500 index.
  • November 10-én (2-es zöld téglalap) az októberi inflációs adatok jöttek ki, amik itt hosszú idő után a vártnál jobb képet festettek erről az égető problémáról, a reakció 208 pontos S&P 500 emelkedés volt.
  • A harmadik esemény a november 30-i Jerome Powell beszéd volt (3-as zöld téglalap), ahol a Fed elnöke hosszú idő után először volt egy kicsit békülékenyebb a kamatpályával kapcsolatban, amire 122 pontos húzás volt az S&P 500 indexben a piaci szereplők reakciója.

Ezen a három inflációval és Fed-kamatpályával kapcsolatos reakciónapon összesen így 150+208+122 azaz 480 pontnyi emelkedés volt, ami az S&P 500 index vizsgált időszakbeli 551 pontnyi emelkedésének a 87 százaléka. A többi 33 kereskedési napon kvázi nem is történt összességében érdemi mozgás.

Még durvább a negyedik negyedéves emelkedés koncentráltsága erre a három napra a Nasdaq-100 esetében, ahogyan azt az előző ábrához hasonló időhorizonton és kiemeléssel itt láthatjuk:

A Nasdaq-100 index az október 13-i nyitás és a december 2-i zárás között 1513 pontot emelkedett (14,4 százalék), melyből ezen a három napon 552+808+527 pont, azaz összesen 1887 pont következett be, ami a teljes 36 napnyi emelkedés 125 százaléka a kiemelt hírrel bíró három napon. A maradék 33 kereskedési nap 374 pontnyi esést hozott a vizsgált időszakban.

A két grafikon kiválóan mutatja meg azt, hogy mennyire ki van élesítve a piac idén ősszel az inflációs adatokra és a Fed-kamatpályával kapcsolatos érdemi megnyilatkozásokra. Most pedig ugye december 13-án és 14-én másfél napon belül fog érkezni kvázi egyszerre a két dolog.

Ezek a napok az elmúlt két hónapban gyilkos emelkedést hoztak, köszönhetően a rosszabb világképre pozícionálódott befektetői társadalomnak. Már ezek a december 13-i és 14-i híráramlások is további befektetői „pozícióvizsgálatot” fognak hozni, ám utánuk két nappal már jön is a négyes opciós és határidős kifutás nagy és negyedévenként egyszer előforduló napja december 16-án pénteken.

Quadruple witching

Ezek az úgynevezett quadruple witching napok – melyek a negyedév utolsó hónapjának harmadik péntekjére esnek – gyakorta hoznak magukkal érdemi piaci aljakat és tetőket az adott pénteki, illetve az azt követő hétfői kereskedési napokon. Nézzük is meg a 2018 és 2022 közötti időszak kiemelt jelentőségű trendfordulóit, amelyek ezen bűvös napokon következtek be. A következő ábrán az S&P 500 index látható heti gyertyákkal 2018. január 2. és 2022. december 2. között:

A négy zöld karikával kiemelt időpont a következő:

  • Az 1-es karika a 2018. szeptember 21-i pénteket mutatja, amikor a 2016 és 2018 közötti emelkedés 2941 pontos értéknél elérte a lokális csúcsát, ahonnan súlyos negyedik negyedéves esés jött.
  • Ennek a végét jelöli a 2-es számmal bíró karika, ami 2018 karácsonyán, pontosan december 24-én következett be 2351 pontos záró mélyponttal.
  • A 3-as karika a 2020 tavaszi covid turbulencia mélypontját mutatja a 2020. március 23-i hétfő 2192 pontos értékével.
  • Végül pedig az idei év egyik érdemi lokális mélypontja esett pontosan a nagy kifutási napra, a június 17-i pénteken 3637 pontos érték mellett.

Tekintettel a negyedik negyedév eddigi szignifikáns emelkedésére, ha most ilyen trendforduló jönne december 16-án vagy december 19-én, annak lefelé kellene mutatnia.

EGY SZÓ, MINT SZÁZ, ÉRDEMES AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ HÉTEN ÉRDEMI TURBULENCIÁRA FELKÉSZÜLNI. KÉRJÜK KAPCSOLJÁK BE A BIZTONSÁGI ÖVEIKET!

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. december 6-án. Borítókép: turbulencia a tőzsdéken, forrás: Spencer Platt / Getty Images)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr1417996906
süti beállítások módosítása