Itt az inflációs felmentő sereg?

A globális tejtermék árak már visszaestek

tejtermekek_b.jpg

A hazai és a világ élelmiszerár-indexek egyik legdurvábban elszálló termékcsoportja a tej és a belőle készült élelmiszerek voltak az elmúlt egy évben, a KSH szerint például a vaj ára egy év alatt 77, a sajtoké 79 (!) százalékkal emelkedett. A világpiacon azonban a csökkenő kereslet és takarmányárak, valamint a növekvő termelés elkezdte visszaállítani a korábbi egyensúlyt – azaz működik a piac – , melynek hatásait talán már itthon is élvezhetjük majd a következő hetekben.

A világ egyik legnagyobb tej- és tejtermék-előállítójának számító, a globális tejexport negyedét adó Új-Zéland piaci folyamatai alapján jöhet a javulás a fogyasztói árakban, miután a jellemzően havonta tartott helyi aukciókon kialakult árak alapján számított kompozit index lényegében visszatért a háború előtti szintjére. Forintban mérve még 29 százalékos emelkedést láthatunk az elmúlt két évet nézve, de a csúcsokhoz képest még a mi devizánkban is érezhető az áresés.

A hazai hatósági árak és a kereskedelmi árrések bonyolult és egymásra visszaható rendszerében nem feltétlenül lesz ez azonnal érezhető, azonban a piaci folyamatokat tartósan egyik irányban sem lehet megállítani, emiatt arra számíthatunk, hogy az import árnyomásán keresztül megindulhat az áresés, főként azon termékcsoportokban, ahol a behozatal valós opció és létezik piaci verseny.

Borítókép: jöhet némi javulás a fogyasztói árakban, forrás: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr218011726
süti beállítások módosítása