Az Apple szárnyalásának háttere

Régóta várt pillanat érkezett el a tegnapi kereskedési nap elején az amerikai piacon. Az Apple részvények árfolyama átlépte a 203,45 dolláros szintet és ezzel a tőzsdetörténelem folyamán először fordul elő, hogy egy céget 1.000 milliárd dolláros érték fölé áraz a piac. A technológiai részvények sok éve tartó szárnyalása mellett az idei két gyorsjelentés kiváló számai, az iPhone átpozícionálása, és egy zseniálisan lebonyolított tőkepiaci bűvészmutatvány áll amögött, hogy dollármilliárdokban kalkulálva az Apple lett a részvénypiac első „ezredese”. A bűvészmutatvány nem más, mint az Apple és Warren Buffett feneketlen pénztárcájának a felhasználása a részvények kiszívására a piacról. Az idén eddig az Apple és a Berkshire Hathaway együtt minimum 55 milliárd dollárért vásárolt részvényeket, amivel a teljes állomány 6,2%-át tüntették el a parkettről. És ismerve a két vevő stílusát, nem kell attól félni, hogy ők a következő években eladóként jelennek meg.

apple.jpg

„Never short a cult!”  – a tanítás a kilencvenes évek végén hangzott el valahol az Egyesült Államokban egy befektetői találkozón. A megfontolandó tanácsot egy amerikai alapkezelő adta cégünk egyik prominens személyének. A téma akkor a már többszázszoros árfolyamemelkedést bemutató Microsoft (MSFT) volt, ami még a tanács kiadása után is ment tovább 100-200%-ot.  A fenti igazság félelmetes ereje még egyértelműbb az Apple (AAPL) részvények elmúlt napokban mutatott teljesítménye, és természetesen a csütörtöki kereskedési nap után.

Egy behemót, ami két év alatt ment 134%-ot

Heti szinten nézve az Apple részvények árfolyamát, a 2016-os nyártól mostanáig ekkora méretű vállalat esetében ritkán látható árfolyamemelkedés zajlott le. A papírok a 88 dolláros szintről 207 dollárig emelkedtek (zöld nyíl).

ezermilliardos-chart1-aapl2016-2018.png

Ezzel a világ legértékesebb vállalata 55 százalékponttal teljesítette túl a 79 %-os szárnyalást bemutató Nasdaq-100 indexet (aminek természetesen az Apple a legnagyobb súlyú tagja).

JELENLEG EGYMAGÁBAN ÉRI A 70%-ÁT AZ APPLE A 40 TAGÚ FRANCIA TŐZSDEINDEX (CAC-40) ÖSSZESÍTETT ÉRTÉKÉNEK.

A globális státuszminimum megalkotása

Az Apple legnagyobb értékesítéspolitikai bravúrja az iPhone 2007-es piaci bevezetése és az értékesítés éves darabszámának 200 millió fölé tornászása volt. A negyedévenkénti, éves (négy negyedéves) kumulált értékesítési darabszámok itt láthatók:

Ezen ma már nem mosolyogna Steve Ballmer sem. Ballmer, aki 2000 és 2013 között vezette a Microsoftot, egy látványos 2007-es videón röhög torkaszakadtából azon, hogy miképp gondolja az Apple azt, hogy 500 dolláros áron tömegével mobiltelefonokat adjon el. Sikerült nekik. Létrehoztak egy globális státuszminimumot, amit a karácsonyi negyedévben évek óta a Föld lakosságának egy százaléka vásárol meg. Amikor 2007. június 29-én eladták az első telefont, még 15,51 dollárt ért egy részvény, most 13-szorosa az ár az akkorinak, pedig közben a tőkepiac átélt egy komoly válságot.

Egy kiemelkedő gyorsjelentés

A Netflix (-14% a jelentésre) és a Facebook (-20% a jelentésre) elmúlt hetekben mutatott produkciója után kissé remegő gyomorral várták a befektetők a kedd esti Apple gyorsjelentést. Felesleges volt az aggodalom.

A JELENTÉS SZINTE MINDEN LÉNYEGES PONTJÁBAN JOBB LETT A VÁRAKOZÁSOKNÁL.

Az árbevétel 53,3 milliárd dollár lett szemben az 52,3 milliárd dolláros várakozásokkal, az egy részvényre jutó 2,34 USD eredmény 16 centtel haladta meg az elemzők becslését. Bár a 41,6 millió darabos várakozáshoz képest „csak” 41,3 millió darab iPhone fogyott, az átlagos értékesítési ár (ASP) 724 dollár lett a 699 dolláros elvárással szemben. Ez megerősítette a piac azon reményeit, hogy az Apple sikeres lehet a magasabb árazású telefonok felé történő átpozícionálásban. A mostanában árgus szemekkel figyelt szolgáltatási árbevétel 9,5 milliárd USD lett, miközben 9,2 milliárd USD-t vártak az elemzők. Ez a 31%-os év/év alapon számított növekedés nagyon jó hír, ugyanis magasabb árazottságot indokolhat a papírok esetében a közeljövőben.

Apple: sakk, Buffett: matt

A RÉSZVÉNYEK ÁRFOLYAMÁNAK 2018-AS EMELKEDÉSE MÖGÖTT EGY IGAZI TŐKEPIACI GYILKOLÓGÉP ÁLL, AMI NEM MÁS, MINT A MAGA AZ APPLE ÉS A WARREN BUFFETT ÁLTAL ALKOTOTT SZABAD RÉSZVÉNY BEGYŰJTÉSI DUOPÓLIUM.

Amikor 2014-ben Carl Icahn aktivista befektetőként felvetette Tim Cooknak, hogy az Apple 150 milliárd dollárért egy húzással egy tenderen vegye vissza az akkori részvényállomány 31%-át, sokan mosolyogtak, hogy ez az ember őrült. Mostanára nagyjából visszavette ezt a mennyiséget a cég. A 2013 eleji 6,6 milliárd darab feletti részvényszám mostanra 4,9 milliárd darab alá csökkent.

AZ APPLE ÖT ÉS FÉL ÉV ALATT BEVONTA A RÉSZVÉNYEINEK A 25,8%-ÁT.

Az idei év különösen erősre sikeredett eddig a részvények befektetők elől történő eltüntetése terén.

Számoljunk egy kicsit! A rendelkezésre álló adatok szerint idén eddig a cég 243 millió darab részvényét vásárolta vissza. A Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway-ről pedig annyit tudunk, hogy az első negyedévben 75 millió darab részvényt vett hozzá az addigi 95 milliós állományához. Lényeg, ami lényeg, hogy ez az igazi nehézsúlyú duopólium 2018-ban eddig 318 millió darab részvényt szívott ki a piacról. Idén eddig 147 kereskedési nap volt az amerikai tőzsdéken. Ez napi 2,16 millió darab részvény eltüntetését jelenti. Idén eddig 4,6 milliárd darab részvény forgott a Nasdaq virtuális parkettjén, ami napi átlagban 31,6 millió darab.

A rendelkezésünkre álló információk alapján a részvények forgalmának körülbelül a 75%-ért a napon belüli kereskedők (ennek a nagy része high frequency trading) felelnek. További 10%-ra becsülhetjük a párnapos pozíciókat tartó befektetők piaci részesedését. Ennek alapján a napi 31,6 milliós forgalomból 4,74 millió darab mögött állhat valódi intézményi mozgás. Ennek

A VALÓDI INTÉZMÉNYI MOZGÁSNAK PEDIG EME BECSLÉS SZERINT 45,6%-ÁT TESZI KI A CÉG A SAJÁTRÉSZVÉNY VÁSÁRLÁSAIVAL ÉS WARREN BUFFETT.

A velük szemben álló intézményektől és kisbefektetőktől mostanra szívták ki teljesen a részvényeket.

Ünnepelni lehet, de hátradőlni semmiképp

Scott Galloway „The Four” című könyvében a világ legbefolyásosabb társaságaiként mutatja be az Amazont, az Apple-t, a Facebook-ot és a Google-t. A tavaly megjelent könyvben a szerző precízen jósolta meg, hogy az Apple lesz az első ezermilliárdos cég. Jóslata részben azon alapult, hogy

GALLOWAY AZ IPHONE GYÁRTÓJÁT RÉGÓTA NEM TECHNOLÓGIAI, HANEM (KÖZÉP)LUXUS MÁRKAKÉNT KEZELI.

Az Apple aratott egy látványos győzelmet, ám a világ legértékesebb vállalata címért folytatott verseny még nem állt meg. A négyesfogat a verseny élén köszönhetően a Facebook idei problémáinak és a Microsoft szenzációs teljesítményének egy helyen megváltozott. A tegnapi, augusztus 2-i záróárral számolva az alábbi a helyzet a világ legértékesebb vállalata fronton:

Az első oszlop a jelenlegi piaci kapitalizációt, míg a második az érték idei növekedését mutatja. Az ábrán jól látható, hogy az Apple egyáltalán nem dőlhet hátra, ugyanis az idén eddig 57%-ot emelkedő Amazon szorosan ott liheg Tim Cookék nyakán. Jeff Bezos Amazon vezérnek már csak egy feladata maradt, a világ legértékesebb cégévé tenni vállalatát. Félelmetes látni a négyes 3.587 milliárdos együttes értékét, miként a 2018-as évben eddig elért 759 milliárd dolláros értéknövekedését is.

Egyáltalán nem biztos, hogy az év végén is az Apple lesz a világ legértékesebb cége…

(Címlapkép: Apple eszközök egymáson, Gabriel Freytez)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr2414159269
süti beállítások módosítása