Jeff Bezos duplázása és a focikapus-infláció

Órák, napok vagy hetek alatt zajlanak le olyan átárazódások a sportban és az üzleti életben, amilyen változások korábban évekig, vagy akár évtizedekig tartottak. Az egyik pillanatról a másikra duplájára emelkedtek idén nyáron a focikapusárak. Jeff Bezos vagyona egy év alatt szinte pontosan annyival nőtt, mint amekkora a világ harmadik leggazdagabb emberének, Warren Buffettnek a vagyona. A sebesség szédítő, elképesztő változásoknak vagyunk szemtanúi már akkor is, ha induló időpontnak a tavaly szeptembert tekintjük. Mind a focikapusok igazolása, mind az Amazon száguldása azt mutatja, hogy sok területen nagyon képlékenyek az értékelések, és ezáltal az árak is.

jeff_bezos.jpg

„Végy egy jó kapust!” – tartja a mondás a labdajátékok jelentős hányadában, így a labdarúgásban is. A sok évtizedes tapasztalatból fakadó tanács megfogadása nagyon drágává vált 2018 nyarán. A 2018. május 26-i Bajnokok Ligája döntőjében Loris Karius, liverpooli kapus két olyan potyagólt kapott, amiből már egy is sok szökőévenként egy csúcscsapat halóőrétől. Ezzel a produkciójával szinte egymaga verte meg a csapatát az év legfontosabb klubmérkőzésén. Köszönhetően ennek a betlinek, a focikapusoknak az eszmei értéke szinte az egyik pillanatról a másikra ugrott 50-100%-ot. A Liverpool az idei szezonra ezzel lépéskényszerbe került, és a nyáron 73 millió eurót fizetett Allison Beckerért, a brazil válogatott és az AS Roma kapusáért. A világcsúcsot jelentő összeg néhány napig tartotta magát, amikor a Chelsea került sakkba azáltal, hogy a még egyéves szerződéssel rendelkező Courtoist el kellett engednie a Real Madridhoz. Ekkor 79 millió euróért vásárolták meg Kepa Arrizabalagát a Bilbaótól.

Allison és Kepa nagyságrendileg annyi pénzbe került, mint amennyit 2013-ban Neymarért és 2014-ben Suarezért fizetett a Barcelona.

Az alábbi ábrán a labdarúgás történetének tíz legdrágább kapus átigazolási díja látható – a rengeteg Premier League igazolás miatt millió angol fontban.

 jeff_bezos_2.jpg

Az ábra gyönyörűen mutatja a kapusár-inflációt. Karius nagyot lendített májusi potyáival az amúgy is felfelé szivárgó árakon. A jó focikapus ára körülbelül a duplájára emelkedett a tavaly nyárihoz képest.

Ennél sokkal számottevőbb pénzről beszélünk akkor, amikor az Amazon részvények elmúlt 12 hónapja kerül szóba.

AZ AMAZON RÉSZVÉNYEIT OLYAN MÉRTÉKBEN ÉRTÉKELTE ÁT A WALL STREET KEVESEBB, MINT 12 HÓNAP ALATT, AMIRE A GAZDASÁGTÖRTÉNELEMBEN NINCS PÉLDA.

Az alábbi grafikonon az online kiskereskedelmi cég részvényeinek (AMZN) elmúlt 12 havi teljesítménye látható napi gyertyákkal:

 jeff_bezos_1.png

A kis piros karika a 2017. szeptember 26-i 939 dolláros záróárat jelöli, míg a jobb felső sarok zöld karikája a 2018. augusztus 31-i 2.013 dolláros zárást. A két ár közötti töretlen emelkedés a kék nyíl. Tizenegy hónap és négy nap alatt a részvényárfolyam 114%-kal került feljebb. Mivel az elmúlt évben komoly száguldás alakult ki a technológiai részvények piacán, ez a teljesítmény egyáltalán nem kirívó, sőt sok papír jelentékenyen túl is szárnyalta ezt.

A NÖVEKEDÉS AZÉRT TELJESEN EGYEDÜLÁLLÓ, MERT EGY TAVALY SZEPTEMBERBEN MÁR 453 MILLIÁRD DOLLÁRT ÉRŐ CÉG TUDOTT 114%-KAL EMELKEDNI ÉS 982 MILLIÁRD DOLLÁROS TŐKEPIACI ÉRTÉKET ELÉRNI. TULAJDONKÉPPEN EGY BEHEMÓT NŐTT BŐ TIZENEGY HÓNAP ALATT EGY GODZILLÁVÁ.

Az azóta is megállíthatatlan folyamat a 2017-es harmadik negyedévi gyorsjelentéssel indult be (lila négyzet jelzi az árat és az aznapi 18 milliárd dolláros forgalmat). Ennek a riportnak a számai egy nap alatt 13,2%-kal tolták meg az árfolyamot, ami azóta onnan még 83%-kal került feljebb. Az indok az, hogy tavaly szeptemberhez képest az Amazonra az akkori vezető online kiskereskedő vállalat helyett ma már az internet uralkodójaként tekint a világ.

AZ AMAZONT MA MÁR AZ ONLINE KISKERESKEDELMEN TÚL EGY URALKODÓ INTERNETES PLATFORMKÉNT, FELHŐSZOLGÁLTATÓKÉNT ÉS SZINTE BÁRMILYEN BIZNISZT ELPUSZTÍTANI KÉPES SZÖRNYETEGKÉNT FÉLIK A POTENCIÁLIS VERSENYTÁRS VÁLLALATVEZETŐK ÉS ÜNNEPLIK A RÉSZVÉNYESEK.

Ennek eredményeképp a cég értéke 529 milliárd dollárral nőtt meg, kevesebb, mint egy év alatt. Helyezzük el ezt az Amazon-növekményt a 2016. június 30-i, azaz bő két évvel ezelőtti ranglistán az akkori legértékesebb vállalatok között.

jeff_bezos_3.png

DÖBBENETES DOLOG MEGÁLLAPÍTANUNK, HOGY AZ AMAZON TŐKEPIACI ÉRTÉKE EGY ÉV ALATT NAGYOBB DOLLÁRÉRTÉKŰ NÖVEKMÉNYT MUTATOTT FEL, MINT AMENNYIT AZ APPLE ÉRT BŐ KÉT ÉVVEL EZELŐTT, A VILÁG AKKOR LEGÉRTÉKESEBB CÉGEKÉNT.

Az Amazon árfolyamának a felrobbanása a céget alapító és máig vezető Jeff Bezos személyes vagyonát is az egekbe lőtte. A valós idejű Forbes listán Bezos vagyona már 164,7 milliárd dollár, holott még csak alig telt el néhány hónap azóta, hogy átlépte a 100 milliárdos álomhatárt. Jeff Bezos vagyonának a legnagyobb része a közel 79 millió darab Amazon részvénye, melyeknek az értéke 85 milliárd dollárral nőtt szűk egy év alatt. Állítsuk párhuzamba ezt a 85 milliárdos vagyonnövekményt a Bezos után következő kilenc leggazdagabb ember aktuális vagyonával:

jeff_bezos_2.jpg

AZ AMAZON VEZETŐJÉNEK A VAGYONA KEVESEBB MINT EGY ÉV ALATT SZINTE PONTOSAN ANNYIVAL NŐTT, AMENNYIT 88 ÉVNYI MEGFESZÍTETT ÉS ZSENIÁLIS MUNKÁVAL WARREN BUFFETT ÖSSZEGEREBLYÉZETT. BUFFETT AMÚGY BEZOST NEM SZÁMÍTVA A VILÁG MÁSODIK LEGGAZDAGABB EMBERE…

Valamikor 2015 nyarán Zoli, a jógamesterem (!) arról beszélt egy előadásában, hogy szerinte tíz év múlva (2025-ben) a világ vagyonának 80%-a már más kezekben lesz, mint 2015-ben. Hallgatóságából akkor többen óriási túlzásnak tartottuk ezt a kijelentését. Elnézve csak az elmúlt év imént áttekintett két földrengésszerű változását, már nem tűnik esélytelennek a teória. Lehet, hogy igaza lesz Zolinak?

(Fotó: Thierry Ehrmann, Flickr)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr714218929
süti beállítások módosítása