Warren Buffett furcsa „mesterhármasa”

A Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway minden idők egyik legnagyobb pénzügyi sikertörténete. Buffett mégis élete legnagyobb befektetési hibájának tartja a cég részvényeinek 1965-ös felvásárlását. Az 500 milliárdos konglomerátum három nagyobb kisebbségi részvénycsomagjával viszont nem bánik jól a piac 2019 első negyedévében. Különösen nagy a gond a Kraft Heinz házatáján.

warren_buffett_furcsa_mesterharmasa.png

A 88 éves Warren Buffett jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere 83 milliárd dolláros vagyonával. Buffett 1965-ben lett a Berkshire Hathaway nevű, azóta gyökeresen átalakult vállalat többségi tulajdonosa. A nevével fémjelzett vállalat egy igazi pénzügyi csodatörténet. Buffett 54 év alatt éves átlagban 19%-kal növelte a cég könyv szerinti értéket (az S&P 500 ezalatt éves átlagban 9,7%-ot emelkedett az osztalékokkal is számolva).

A legfrissebb, 2019. februárjában közzétett adatok szerint a Berkshire Hathaway összesen 198 milliárd dollárnyi kisebbségi részvénytulajdonnal rendelkezik tőzsdén jegyzett társaságokban. A legértékesebb és egyben legalább 5 milliárd dollárt érő csomagok a következők (aktuális érték milliárd dollárban):

 

A HÁROM LEGNAGYOBB, NEM PÉNZÜGYI KISEBBSÉGI HOLDING AZ APPLE, A COCA-COLA ÉS A KRAFT HEINZ. A HÁROM CÉGBEN MEGLÉVŐ RÉSZVÉNYCSOMAG ÉRTÉKE ÖSSZESEN 72 MILLIÁRD DOLLÁR.

A Berkshire Hathaway „kereskedhető áron” futó B sorozatú részvényeinek a kereskedése az elmúlt nyolc hónapban napi gyertyákkal az alábbi módon alakult:

warren_buffett_furcsa_mesterharmasa_1.png

Az ábrán jelölt három esemény a következő:

  • 1. esemény: Apple árbevételi figyelmeztetés és ennek következtében egy komoly piaci esés 2019. január 3-án. Ezzel a tulajdonrésszel idén már nincs gond. A tavalyi negyedik negyedév 30%-os esése volt a komoly átértékelődés.
  • 2. esemény: A Coca-Cola a február 14-i gyorsjelentésre 8,4%-ot esett, ami nagyon sok év leghevesebb reakciója volt.
  • 3. esemény: A Kraft Heinz katasztrofális napja és 27,5%-os esése 2019. február 22-én (kicsit bővebben kifejtésre kerül később).

A FURCSA MESTERHÁRMAS NEM TÚL JÓ TELJESÍTMÉNYE EGY SZOKATLAN ALULTELJESÍTÉST HOZOTT MAGÁVAL A BERKSHIRE HATHAWAY (BRK/B) RÉSZVÉNYEI SZÁMÁRA. A RÉSZVÉNYEK IDÉN 1%-OT ESTEK SZEMBEN AZ S&P 500 INDEX 11%-OS EMELKEDÉSÉVEL.

A Berkshire-sztori, avagy miért tartja Buffet a vagyonát jelentő céget élete legnagyobb befektetési hibájának?

A Berkshire Hathaway jogelődje az 1839-ben alapított Valley Falls Company. Több összeolvadás és merger után 1955-ben jött létre a mai néven futó, akkor még textilipari vállalat. Ekkor 15 üzemben 12.000 munkavállalóval 120 millió dolláros árbevételt generált a Seabury Stanton gyáriparos többségi tulajdonában lévő cég. Warren Buffett 1962-ben kezdte el vásárolni a részvényeket, ám 1964-ben érzékelve a textilüzlet nehézségeit és a vállalat nem javuló pénzügyi mutatóit, elfogadta Stanton szóbeli ajánlatát. Stanton 11,5 dolláros részvényenkénti felvásárlási árat adott meg Buffettnak. Szóban. Pár hét múlva Buffett írásban is megkapta az ajánlatot, ami 11,375 dollárról szólt. Ezen a 12,5 centes különbözeten az omahai befektető annyira felkapta a vizet, hogy inkább ő vásárolta fel a piacon a szabad részvényeket és többségi tulajdonossá válva kirúgta Stantont. Viszont így lett egy textilipari vállalata, miközben nem hitt a textilben. Buffett 1967-ben akkor még megtartva a textilipari érdekeltségeket elkezdett a biztosítás és más pénzügyi területeken is befektetni. A cég mára egy 500 milliárd dollárt érő multinacionális konglomerátummá és holding csoporttá vált, aminek rengeteg vállalatban van 100%-os tulajdonrésze. Emellett komoly kisebbségi tőzsdei csomagokkal is bír. A soha nem felaprózott (később jött egy B sorozat ugyan) részvény ára napjainkra elérte a 300.000 dollárt. Warren Buffett jelenleg a vállalat részvényeinek a 16,45%-át, míg a szavazati jogoknak a 30,71%-át birtokolja. A Berkshire megvásárlását Buffett élete legnagyobb befektetési hibájának tartja. Ha ugyanis a cég felvásárlására 1965-ben elköltött összeget akkor direkt módon fektette volna be a biztosítási vállalatokba, akkor sokkal jobban járt volna. (Innen kívánok mindenkinek hasonló sikerességű befektetési hibákat!)

A COCA-COLA NAGYON RÉGI ÉS JÓL JÖVEDELMEZŐ BEFEKTETÉSE A BERKSHIRENEK. AZ APPLE RÉSZVÉNYEK TETEMES TÖBBSÉGÉT IS KIVÁLÓ ÁRON VÁSÁROLTÁK MEG BUFFETTÉK.

Három éve még a jelenlegi ár felénél kezdték el felépíteni az azóta nagyra nőtt részvénycsomagot.

A Krafttól óvták Buffetet és igazuk volt

A Kraft Foods 2015-ös felvásárlása és a Heinz nevű élelmiszeripari óriással történő egyesítésében való részvétel viszont napjainkra már komoly pénzégetéssé kezdi kinőni magát. Sajnos Kraft Foods grafikonunk, nincs, mivel az egyesülés miatt 2015 júliusától Kraft Heinz Co. (KHC) néven fut az akkor a világ ötödik legnagyobb élelmiszeripari behemótjává váló vállalat. Ennek a heti grafikonja 2015 elejétől a következő:

warren_buffett_furcsa_mesterharmasa_2.png

A négy jelzés a grafikonon a következő tőzsdei trendeket és eseményeket takarja:

  • 1. esemény (zöld karika): A 2015. márciusi felvásárlás bejelentésének a napján a Kraft Foods árfolyama 34%-kal ugrott meg. A Berkshire és a 3G nevű brazil privát befektetői alap 2013-ban szerezte meg a Heinzet és ezzel egyesítették a Kraftot. Emellett 10 milliárd dollárnyi rendkívüli osztalékot is kifizettek a Kraft Foods részvényeseinek.
  • 2. esemény (kék ív): A felvásárlást két évig nagyon szerette a piac és hitt Buffették történetében. A Kraft Heinz részvények a bejelentést követő két évben 31%-kal teljesítették felül az S&P 500 indexet.
  • 3. esemény (piros nyíl): A részvényárfolyam folyamatos lejtmenete, majd 2019. februári összeomlása.
  • 4. esemény (szürke nyíl): A bejelentés napjának a záróárához képest most, négy évvel később 44%-kal van lejjebb az ár.

MÁR 2015-BEN IS SOKAN FÉLTETTÉK WARREN BUFFETTET A KRAFT FOODS FELVÁSÁRLÁSÁTÓL. AZ AKKORI ÁRBEVÉTELÉNEK A 98,5%-ÁT ÉSZAK-AMERIKÁBAN GENERÁLÓ, ELŐZŐ ÉVBEN STAGNÁLÓ ÁRBEVÉTELT ELÉRŐ ÉLELMISZERIPARI CÉG HELYZETE AZÓTA SEM LETT JOBB.

Az amerikai vásárlók az egészségesebb és kevésbe feldolgozott élelmiszeripari termékek irányába mozdulnak manapság. A szupermarketek egyre nagyobb helyet adnak a friss termékeknek a dobozolt áruk kárára. Emellett pedig az Amazon benyomulása az élelmiszerpiacra (Whole Foods 2017. augusztusi felvásárlása) sem segíti a Kraft dolgát.

Ezeknek az élelmiszeripari trendeknek köszönhetően a Kraft Heinz részvények szenvednek. A február 21-i gyorsjelentésben négy méregpirulát kellett a befektetőknek lenyelniük. Jött egy 2019-es profit figyelmeztetés, osztalékvágás, egy felügyeleti vizsgálat a könyvelési szokások miatt és egy 15,4 milliárd dolláros leírás. Erre a szörnyeteg kombóra az eleve rossz bőrben lévő árfolyam még tudott esni három nap alatt 31%-ot.

„Örökké tulajdonosok leszünk ebben a részvényben” – nyilatkozta Warren Buffett a 2015-ös felvásárláskor. Persze az 500 milliárdos konglomerátumban és az 54 éves sikertörténetben probléma nélkül elfér egy ilyen sztori.

(Fotó: Warren Buffett egy 2014-es intejúfelvételen, freeimage4life/Flickr)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr5914657143
süti beállítások módosítása