A szolgáltatószektor hatalma(s)

2019. szeptember 27. Concorde Értékpapír

"Németország pedig azért csak a táncol a recesszió szélén, mert a szolgáltató szektor jól teljesít, sőt, miközben a hagyományos ipar szenved, a szolgáltató szektor nemcsak a németeknél, hanem Európában és Ázsiában is a rendkívül jól tartja magát. Ennek köszönhető, hogy –  bár a globális növekedés lassul, de – válságról vagy recesszióról még nem beszélhetünk" – írta Gyurcsik Attila befektetési igazgató néhány héttel ezelőtt.

[embed_posts ids="93511"]

A howmuch.net most látványos grafikákkal támasztja alá a fentieket. A Világbank adatai alapján azt vitték térképre, melyik országban mekkora százalákkal járul hozzá a GDP-hez a szolgáltató szektor. (Az ablakban megjelenő térképet minden irányban mozgathatja.)

A szolgáltató szektor természetesen a foglalkoztatásban is abszolút meghatározó szerepet tölt be, a legmagasabb aránnyal az USA-ban és Nagy Britanniában, előbbiben hajszál híján 80, utóbbiban egy hajszállal 80 százalék fölötti része van a teljes foglalkoztatásban.

A fenti térképről is látható, hogy összességében minél fejlettebb egy adott térség/ország, annál magasabb a szolgáltató szektor szerepe a hagyományos termelő ágazatokkal szemben. A globális GDP nagyjából 65 százalékát adja a szolgáltató szektor, a világ országainak több mint felében már 50 százalék feletti aránnyal képviselteti magát a GDP-ben.

Európán belülre tekintbe az alábbi térképet látjuk:

Ázsiában pedig így alakul a kép:

Az amerikai kontinensen pedig:

(A teljes összeállítást itt találja. Címlapkép: 1908-as, a korai szolgáltató szektor gúnyoló amerikai képeslap, forrás: Wikipedia)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr5515174390
süti beállítások módosítása