A luxussal lehetett a legtöbbet keresni 2019-ben

2020. január 10. Concorde Értékpapír

the-world_s-biggest-billionaire-winners-_-losers-of-2019-v6---1600px-_1_-d9d2_cover.jpg

A Louis Vuitton luxuskonglomerátum-vezér, Bernaurd Arnoult rövid időre még meg is előzte Jeff Bezost a világ leggazdagabb embereinek listájának élére ugorva – tavaly 40 milliárd dollárral lett gazdagabb, Bezos 13-at bukott. Egy ábrán a figyelemre méltó tőzsdei cégekben érdekelt milliárdosok öt legnagyobb gazdagodása és vesztesége 2019-ből.

A Forbes decemberben összesített a világ legtöbbet kereső és legnagyobbat bukó milliárdosait 2019-ből. A listán csak olyan szupergazdagok szerepelnek, akik tőzsdei cégekben is befektetők, összesen 2200 ember vagyonát vizsgálták. Összességében nehéz lenne rossz évnek minősíteni 2019-et, csak a top5 legnagyobb gazdagodást elkönyvelő milliárdos 112 milliárd dollárral lett gazdagabb, róluk és a top5 vesztesről a Howmuch.net készített ábrát.

Mert voltak persze nagy bukások is, bár rögtön a negatív listavezető esetében nehéz lenne erről beszélni: a főzőolaj bizniszből az elmúlt évtizedekben IT-gigászt építő indiai Azim Premji tavaly az általa létrehozott alapítvány számára mondott le 7,5 milliárd dollár értékű részvényről a Wipro nevű cégében. Jeff Bezos a válásával bukott, és sokkal többet, mint az év végén ebből látható bő 13 milliárd dollár: év közben a Forbes még úgy kalkulált, azzal, hogy Bezos lemondott az Amazon-tulajdonrészének negyedéről felesége javára (aki így a cég 4 százalékos tulajdonosa lett), több mint 36 milliárd dollárt veszített. Azóta elég jól alakult az árfolyam, és ennek köszönhetően is sikerült ennek nagy részét "ledolgoznia".

Kép: howmuch.net

Ahogy látszik, a nyertesek közül kiemelkedik a világ jelenleg harmadik leggazdagabb embereként számontartott Bernard Arnoult, a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) vezére. A cég árfolyama tavaly több mint 50 százalékot emelkedett, az elmúlt négy évben pedig majdnem triplázott. A több mint 70 márkát összefogó luxusipari óriás novemberben története legnagyobb akvizícióját jelentette be, 16,2 milliárd dollárért vették meg Tiffany ékszergyártót. Mark Zuckerbergnek csak 2018-hoz képest nőtt jelentősen a vagyona – a 2019-es 22 milliárd plusz nagyjából az előző évi veszteségek ledolgozását jelentette, a Facebook-részvények árfolyamát követve.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr6815402480
süti beállítások módosítása