Rég nem látott munkanélküliség jöhet

 munkanelkuliseg_b2.png

Munkaerőhiányból munkanélküliség?

A statisztikák egyelőre azt mutatják, hogy a munkaerőpiac még mindig feszes. Idén augusztusban nagyságrendileg 4,7 millió főt foglalkoztattak, míg a regisztrált munkanélküliek száma 176 ezer volt. Ez az állapot közgazdaságtanilag már lényegében a teljes foglalkoztatottságot jelenti, ilyenkor a nagyobb cégek arra panaszkodnak, hogy nehéz munkaerőt találni, sok a betöltetlen állás.

Nem volt ez mindig így, a 2008-2009-es válságban 9-10 százalékos is volt a munkanélküliség hazánkban, a 3,9 millió munkavállalóra 450-500 ezer munkanélküli jutott. A válság a reálszférában még évekkel később is éreztette hatását, 2013 elejéig a munkanélküliek aránya nem tudott érdemben 10 százalék alá csökkenni.

Az igazi áttörést a 2015-ös év hozta 6-7 százalék körüli munkanélküliséggel, a foglalkoztatottak száma 4,3-4,4 millió fő körül alakult. 2016 után már tényleg igaz volt az a mondás, hogy aki akart, azt tudott dolgozni. A 2020-2022 közötti munkaerőhiányos gazdaságra pedig mindenkinek van 1-2 sztorija.

A VÁLSÁG MÉLYÜLÉSÉVEL AZONBAN A HELYZET MEGVÁLTOZHAT.

Ennek első jelei pedig már látszanak is, például 2022 őszén a beruházások leállítása miatt az építőiparban beindult a kapacitások leépítése, szakemberek szerint akár 20-30 százalékos elbocsátás is lehet. Kérdéses, hogy mindez mennyiben befolyásolja majd a hazai munkanélküliségi statisztikát, mivel ebben a szektorban sok vendégmunkás is dolgozott, az elbocsátott munkások egy részét ráadásul felszívhatják a hazai ingatlanok korszerűsítési projektjei. Azt ugyanakkor mutatja, hogy a cégek gazdasági nehézségei idővel kihatnak a munkaerőpiacra is.

Na de akkor jön újra 2009?

2022 júliusában egy péntek reggel Orbán Viktor arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy mindenki becsülje meg a munkáját, mert nehéz időszak jön. Mondhatnánk a befektetések világára lefordítva: a következő évek legjobb befektetése egy jó és stabil munkahely. 2022 októberében a miniszterelnök Berlinben már 12 százalékos munkanélküliséget vetített előre idehaza.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter ennél óvatosabban fogalmazott, szerinte sok iparágban munkanélküliség van, de ha kell, munkavédelmi akciótervet is indítanak a munkahelyek megvédése érdekében.

Valahol félúton lehet az igazság

Abban biztos vagyok, hogy a munkaerőpiac feszessége nem marad a jelenlegi szinteken, a 3,5-4 százalékos munkanélküliséget nem lehet fenntartani. A jelenlegi 175 ezer fős munkanélküliségi szám akár 400 ezer főre is nőhet, amely azt jelentené, hogy a foglalkoztatottak száma 4,5 millió alá esik. Ez alapján egy átmeneti 8 százalékos munkanélküliség sem zárható ki (a jövő éves átlagos munkanélküliségi ráta pedig a legtöbb szakmai várakozás szerint érdemben ezalatt marad). A legfontosabb kérdés, hogy azok a vállalkozások, melyek a jelenlegi energiaárak mellett bezárni kényszerültek, azok csak időszakosan zárnak be, vagy később sem fognak tudni újra kinyitni.

A MUNKANÉLKÜLISÉG RÉG NEM LÁTOTT SZINTEN FOG NŐNI, DE REMÉLJÜK, HOGY A 12 SZÁZALÉKOS VÁRAKOZÁS CSAK KÖLTŐI TÚLZÁS MARAD.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. november 1-én.)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr1117972292
süti beállítások módosítása