Jóval drágább lesz idén a szeretet ünnepe

2022. december 16. Concorde Értékpapír

Hónapról hónapra negatív meglepetés érkezik az inflációval kapcsolatban, a csapból is a drágulás folyik, a mai napon pedig ismét 50 bázisponttal várakozások feletti 22,5 százalékos éves inflációt kaptunk a hírekből. Nem újdonság az sem, hogy az élelmiszerek az egyik, ha nem a legnagyobb mértékben dráguló csoport volt a fogyasztói kosárban (csak az energia előzte meg a KSH kimutatásai alapján), nem utolsó sorban a lassan begyűrűző energiaáraknak köszönhetően. Azonban érdekes lehet megnézni egy egészen plasztikus példán keresztül, hogy mégis mennyivel lett drágább az életünk az idei ünnepi szezonra.

szeretetunnepe_b.png

Ehhez alapnak a KSH által mért, termékek szintjére lebontott adatbázist a legegyszerűbb használni, azzal a kitétellel, hogy idén még csak a novemberi számok elérhetőek, valamint mindenkinek ízlés szerint a saját családi receptjeit. Természetesen ez jelentősen be is határolja a lehetőségeket, hiszen például a mák árának hiányában alább csak diós bejglivel fogok számolni a „karácsonyinflációban”, és az olyan finomságokat is feláldoztam az egyszerűség oltárán, mint a különböző fűszerek, de a halászlébe is kerülhetett volna más hal (habár egy-egy szelet kenyeret azért odaszámoltam a tányér szélére a főételekhez), így az alábbi értékek inkább közelítések, mintsem tűpontos számítások.)

Miután minden jogi nyilatkozatot letudtunk, nézzük tehát hogyan alakultak az árak az én „receptjeim” alapján:

A forralt bor összetételéből adódóan nehezen becsülhető, esetünkben például az ízesítéshez használt gyümölcsök húzzák fel az árát, amelyek tavalyhoz képest több, mint 50 százalékkal drágultak. Az ételek tekintetében viszonylag kis szórást láthatunk a tavalyi évhez képest, jól leképezik az élelmiszerek 43,8 százalékos novemberi inflációját.

  • A töltött káposzta némileg olcsóbb tudott maradni, köszönhetően az árstopos sertéshúsnak,
  • a mézeskalács pedig hasonló okokból drágult kevésbé, ugyanakkor az elmúlt évek drágulásával együtt 2018 óta a legjobban dráguló tétel a karácsonyi asztalon.

Látható, hogy a mézeskalács közel dupla annyiba kerül, mint négy évvel ezelőtt, amely nem meglepő, tekintve, hogy szinte minden összetevője a legtöbbet dráguló termékek között van (kivétel természetesen az ársapkás liszt és cukor). Érdekesség, hogy a tavalyi évhez hasonlítva az egyik legkisebb a drágulás ebben a fogásban, így tavalyhoz képest ezzel járhatunk a legjobban. Desszert fronton tavalyhoz képest jobban drágult a bejgli, azonban így is rosszabbul járunk a karácsonyi édességeinkkel, mint a hét eleji mikulás csomagokkal (még a szűk 3 hét eltérés nélkül is).

A KARÁCSONYI VACSORA JOBBAN DRÁGULT, MINT AZ AJÁNDÉKOZÁS, A TARTÓS CIKKEK 14, RUHÁZKODÁSI CIKKEK PEDIG 8 SZÁZALÉKOT DRÁGULTAK A TAVALYI ÉV NOVEMBERE ÓTA.

Ráadásul az elmúlt hónapok alapján várhatóan további 3 százalék drágulással számolhatunk a novemberihez képest, ha közvetlen karácsony előtt szerezzük be az ünnepi vacsora alapanyagait, míg az ajándékok ezen a távon alig 1 százalékot drágulhatnak.

(A cikk először a Forbes.hu oldalán jelent meg 2022. december 9-én.)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr5218003768
süti beállítások módosítása