A meleg tél segíti az energiaárakat

melegtel_b.png

Az európai országok földgázfogyasztása 20,1 százalékkal csökkent 2022 augusztusa és novembere között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszak átlagos gázfogyasztásához képest. A legnagyobb mértékben Finnországban (-52,7%), Lettországban (-43,2%) és Litvániában (-41,6%) esett vissza a fogyasztás. A szokatlanul meleg téli időjárás Európa nagy részén csökkentheti a fűtésterheket, sok helyen egy jól szigetelt ingatlanban fűteni sem kell majd a következő napokban.

eu_gazfogyasztas.png

Tekintettel a kialakult geopolitikai és energiapiaci helyzetre az Európai Unió drasztikusan felgyorsította a tiszta energiára való átállást. Ennek érdekében az Európai Bizottság kidolgozta a REPowerEU tervet, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányul, egyúttal pedig javítja az uniós energiarendszer ellenálló képességét. A REPowerEU terv segítségével az Európai Bizottság arra törekszik, hogy Európa már jóval 2030 előtt függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

(Borítókép: Enyhe tél csökkenti a fűtésterheket, Christian Charisius/File Photo)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr6918017936
süti beállítások módosítása