Száz év talány

Az osztrák államkötvény döbbenetes sikere

Drámai hozamesés jellemzi a fejlett világ kötvénypiacait az idei évben. Egyre markánsabb szegmensét képzik a globális kötvénypiacnak a negatív hozamú instrumentumok, melyeknek állománya nemrég emelkedett új rekordra. Ausztria 2017-ben kibocsátott százéves kötvénye ennek következtében egy igazi sikersztori eddig. Csak az idén 32%-kal került feljebb ennek a kuriózumnak az árfolyama.

szaz_ev_talany.png

Elérkezett az örökké tartó pénznyomtatás időszaka a Föld nevű bolygón.

Akár igaz, akár nem a fenti állítás, a világ állampapírpiacait nézve a befektetők nagyjából ezt árazzák-árazták be 2019 első félévében. Nagyon úgy tűnik, hogy a mennyiségi lazítás nevű jegybanki „csodaszerről” már nem lehet levenni a világ vezető gazdaságait. Hozzászoktak ehhez, addiktívak lettek és istenigazából nincs olyan gazdaságpolitikai, illetve monetáris politikai vezető, aki be merné vállalni azt a döntést, hogy leállítja erről a 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági válságban sikeresnek bizonyuló szerről az adott országot vagy országcsoportot.

szaz_ev_talany4.jpg

A FED ortodox magánya

A FED egyetlen jegybankként legalább részben megkísérelte visszacsinálni a 2008 előtti monetáris keretrendszereket, ám a piac már a mostani árazások mellett nem igazán hisz abban, hogy tartósan lehet az „egekben” (azaz 2% fölött) tartani az amerikai jegybanki alapkamatot. Napjainkban a folyamatos pénznyomtatás és a tartós nullkamat vált a fejlett világban az ortodox jegybanki politikává. Az egy szem FED a 2015 és 2018 közötti kamatemeléseivel és a mennyiségi szigorítással már egy idejétmúlt unortodox monetáris politikát folytat, valószínűleg már nem sokáig.

A tavalyi év második felében rövid időre úgy látszott, hogy elindulhatnak az emelkedés útján a fejlett világban az állampapír hozamok, ám az idei első félév, különös tekintettel a május és június hónapokra olyan mértékű állampapírpiaci hozamcsökkenést hozott, ami korábban elképzelhetetlen szintekre hozta például a tízéves hozamokat a világban. A következő ábrán az adott 12 ország (ábécé sorrendben, a teljesség igénye nélkül) tízéves államkötvényének a 2018-as decemberi záró hozamát (kék oszlopok) és a 2019. június 26-i hozamát (narancssárga) láthatjuk:

szaz_ev_talany1.jpg

A GÖRÖGÖK IMMÁR KISEBB HOZAMOT ADNAK EURÓBAN, MINT AZ AMERIKAIAK FÉLÉVE DOLLÁRBAN.

Franciaországban is kopogtat a tízéves nullkamat. Portugália minden gazdasági bajával együtt fél százalék alatt fizet immár a 2029-ben lejáró kötvényére. Az ausztrál hozam is kis híján lefeleződött hat hónap alatt. Az idén tapasztalt hozamcsökkenés következtében pedig előállt az a helyzet, hogy immár

A VILÁGSZERTE BEFEKTETÉSI KATEGÓRIÁBAN LÉVŐ KÖTVÉNYEK 24%-A NEGATÍV HOZAMÚ. EZ AZ ARÁNY KILENC HÓNAPJA MÉG CSAK 12%-OS VOLT.

A 2014 végi európai QE várakozások jelentették meg érdemben ezt a kategóriát a befektetési palettán. Korábban jellemzően csak a japán és a svájci kötvények voltak képesek erre a bravúrra. A negatív hozamú kötvények állománya a világban az adott negyedévek végén az alábbi módon alakult:

szaz_ev_talany2.jpg

Sikerült pár napja a 2016-os nyári csúcsértékeket túlszárnyalni. Ez pedig főleg az euróban denominált papírok piacán egy igazi hozamsivatagot teremtett. Napjainkra olyan helyzet állt elő, hogy szinte lehetetlen Európában olyan kötvényt vásárolni, ahol egy kiváló minősítésű adós 1% feletti hozamot fizet. Ausztria pedig maximálisan kihasználja ezt a lehetőséget.

Eddig nagyon jól jártak az osztrák kötvényesek

Az osztrák állam először 2017 szeptemberében bocsátotta ki az „Austria 2117” nevű százéves futamidejű kötvényét. A 3,5 milliárd eurónyi értékű felajánlást végül 4,5 milliárd eurónyi kibocsátás követte tekintettel az akkori 11 milliárd eurónyi keresletre. A kötvényt éves 2,1%-os kuponfizetéssel adták el akkor a befektetőknek.

Visszatekintve a 21 hónappal ezelőtti kibocsátásra, megállapítható az, hogy az osztrák állam masszívan túlfizette akkor a kötvényeseket. A hozam pár nappal ezelőtt az induló 2,1%-ról 1,12%-ra esett le. Mivel ennek a papírnak 52 éves jelenleg a hátralévő átlagos futamideje (duration), ez egy igen impresszív árfolyamemelkedéshez vezetett. A százéves osztrák kötvény árfolyama az alábbi módon alakult a 2017 szeptemberi kibocsátás óta (hó végén százalékban, egészre kerekítve, forrás: Bloomberg):

szaz_ev_talany3.jpg

Az idei első félévben ez 32%-os árfolyamemelkedést jelentett. Érdekes belegondolni abba, hogy a kezdeti 4,5 milliárd eurós állomány aktuális értéke közel 7 milliárd euró.

EZ 2,5 MILLIÁRD EURÓS ÁRFOLYAMNYERESÉGET JELENT EDDIG A KÖTVÉNY BIRTOKOSAINAK!

Látva az idei év állampapírpiaci szárnyalását, Ausztria szerdán újabb kibocsátást hajtott végre ebből a százéves papírból, melyre 5,7 milliárd eurónyi befektetői kereslet érkezett.

Az eltelt nem egészen két évben hatalmas sikersztori a százéves osztrák államkötvény. Persze azt majd, hogy ki nevet a végén az unokáink talán látni fogják a 2100-as évek elején…

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr814916418
süti beállítások módosítása