Gáz van, babám!

Miközben még mindenki az energiaválság miatti sokk hatása alatt áll, a gáz ára szép csendben gyakorlatilag összeomlott. Az irányadó holland gáztőzsdén a gáz egyhavi ára az augusztusi 300 euró feletti csúcsszintjéről jelen cikk írásakor 68 euróra esett.

gazvanbabam_b.png

A helyzet így az, hogy a gáz ára a háború kitörése előtti szint alá esett be, hiszen tavaly január elején 88-96 eurós sávban kereskedett az egyhavi ár. (A földgáznak nem egyetlen ára van, hanem minden lejáratra – tehát másnapra, hétre, hónapokra és évekre – előre lehet szerződni, vagy ha úgy tetszik fedezni a gáz kitettséget a holland gáztőzsdén.)

Magyarország szempontjából a fenti jelenségnek kiemelt szerepe van, hiszen a forint tavalyi mélyrepülésében a gáz és áram árának elszállása játszotta a valódi főszerepet. Mivel e két termék ára együtt mozog, ezért egyszerű matekkal úgy számolható, hogy hazánk nagyságrendileg minden 10 euró árelmozduláson közel 1 milliárd eurót nyer vagy veszít évente a külső egyensúlya szempontjából. (Itt fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak földgázt, de áramot is nagy tételben importálunk.)

Egész egyszerűen, ha tartósan lecsökken a gáz ára, akkor a forint erősödik, a kamatokat lehet csökkenteni, a gazdaság pedig fellélegezhet. Ebből a szempontból a gáz árfolyamának alakulása valójában jelentősebb kérdés, mint a brüsszeli pénzek érkezése vagy visszatartása. A visszatartott EU-s pénzek teljes összege, amit évek alatt kapnánk meg, 6,3 milliárd euró. Miközben a gáz ára december 7-e óta 80 eurót csökkent, ami az ország devizaegyenlege szempontjából 8 milliárd euró éves megtakarítást jelent. Szóval a piac négy hét alatt megtakarította a visszatartott EU-s forrásokat és még egy kicsit.

Miért is omlott össze a gázár? A gáz árának főleg télen az egyik legmeghatározóbb eleme az időjárás. A mostani rendkívül meleg időjárás azt jelenti, hogy az európai tárolók nem merülnek, sőt voltak napok, amikor tölteni is lehetett őket, annyira nem volt szükség gázra. Európának leginkább az idei és a jövő évi tél kapcsán kell aggódnia a tárolói készletek miatt. És bár még teljesen nem vagyunk kinn a vízből, a mostani meleg idő rendkívül sokat segít Európának.

A 2024-es tél után pedig már olyan mennyiségű cseppfolyósító kapacitás kezd el működni Európában, és oly mértékben nő az unió belső energiatermelése, hogy az oroszok nélkül is lesz elegendő gáz és vagy egyéb energia a 2024 végén kezdődő téli szezonra. A cseppfolyósított gáz kényelmes profittal dúsított ára nem több 30-40 eurónál, így a hosszú távú gázár valahova oda fog leesni Európában. Ezt a határidős görbe 2026-ra jelzi, de már 30 eurós árral kereskednek.

Egy szó mint száz, ha nem köszönt Európára szibériai hideg január-február folyamán akkor az EU közelebb kerül az energiaválság végéhez, mint ahogy azt korábban várták. Az már csak hab a tortán, hogy ha az oroszok úgy látják, hogy az EU megfagyasztása kudarcot vall, akkor a végén még ők is elkezdenek szállítani, mert a nem szállítással semmit sem nyernek, ellenben piacot és pénzt veszítenek feleslegesen. Erre utalt is néhány orosz politikus az elmúlt hetekben, szóval nem kizárt, hogy e tekintetben lesz éles váltás. Bár ez már túlzottan optimista forgatókönyv, kizárni sem lehet teljesen. Ez esetben a gáz ára a vártnál sokkal hamarabb csökkenne a 2026-ra várt szintekre vagy akár azok alá.

Ettől függetlenül, az optimista sapkámmal a fejemen is azt gondolom, hogy mivel hazánk energiakitettsége ilyen végtelenül magas, érdemes lenne a mostani alacsony árakat kihasználva holland gáztőzsdén legalább az idei fogyasztás egy részét előre megvenni, lefedezni kényelmes 80 euró alatti árakon, semmit izgulni az időjárás szeszélyei miatt, tekintve, hogy az ország gazdasági stabilitása a kérdés, vélhetően nem érdemes kockázatni ezt. Hiszen a fenti 8 milliárd eurós megtakarítás akkor valós, ha az árak itt maradnak, vagy ha a holland gáztőzsdén egyszerű fedezeti ügylettel ezen árakon lefedezzük, ha úgy tetszik rögzítjük az idei évi árainkat az idei évi fogyasztásunk egy részére vagy egészére vonatkozóan.

(A cikk először a Portfolio.hu oldalán jelent meg 2022. január 6-án. Borítókép: Gáz van babám)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr4018023882
süti beállítások módosítása