Ütött a TikTok órája az USA-ban?

2023. március 23. Concorde Értékpapír

tiktok_amerika_b.png

Gyűlnek a viharfelhők a TikTok feje felett, az USA és Kína közötti feszültség veszélybe sodorhatja a platform működését az Egyesült Államokban. A TikTok betiltásának lehetősége az USA-ban az elmúlt néhány hónapban komolyabb médiavisszhangot kapott, a kormányzati készülékeken az államok jelentős részében már tiltott a videómegosztó platform használata.

tiktok_2023_03_concorde_blog_abra_930x510_px_04.png

A korlátozást szeretnék kiterjeszteni a lakosságra is, és a múlt héten a szenátus már be is nyújtott egy törvénytervezetet, amely megkönnyítené az amerikai kormány dolgát a ByteDance kínai techóriás által működtetett applikáció korlátozásában. A kezdeményezés nemzetbiztonsági okokra hivatkozik, többek között a 138 millió amerikai felhasználó adatait féltik, és a Kínai Kommunista Párt befolyásától tartanak.

A Biden-adminisztráció ugyan már hosszabb ideje tárgyalt a TikTokkal a kockázatok orvoslásáról, egyelőre ezek nem bizonyultak elégségesnek, és az amerikai chipek Kínába történő exportjának korlátozása, majd az amerikai légtérben lelőtt kínai hírszerző léggömb sem a békés együttműködés irányába billentette a mérleget a két ország kapcsolatában.

Bár kevesen tettek volna téteket arra, hogy a 60 másodperces táncoló állatos videók szignifikáns szerepet játszhatnak két nagyhatalom viszonyában, mégis a videómegosztó platform betiltása egyértelmű jelzést adhat Kína számára az Egyesült Államok álláspontjáról. Természetesen az amerikai állampolgárok jelentős része a TikTok mellett kampányolna, többen vélekednek úgy, hogy az amerikai értékekkel, a szólásszabadsággal szembe menne egy ilyen törvény elfogadása.

A döntés gazdasági hatásai sem lennének elhanyagolhatóak, a TikTok visszaszorulna a hirdetési piacon, amelyből az elmúlt negyedévekben inkább gyengélkedő közösségi média platformok tudnának profitálni. Azonban az amerikai kormánynak figyelembe kell vennie a döntés következményei között azt is, hogy az amerikai kockázati tőke- és magántőke befektetők komoly veszteséget könyvelhetnének el a tiltás következtében a TikTokba fektetett milliárdjaik után, valamint a felháborodás a platformból élő százezrek részéről sem maradna el.

(Borítókép: TikTok tilalom, forrás: Reuters)

Jelen blogbejegyzés a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik a Concorde Csoport hivatalos álláspontjával.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr8218077856
süti beállítások módosítása