A húsnélküli burger drágább. De egészségesebb?

2019. június 13. Concorde Értékpapír

a_hus_nelkuli_burger.jpg

2019 eddigi egyik legsikeresebb tőzsdei debütálása a hús nélküli hamburgerekkel ismértté vált, azaz a növényi alapú, de a marhahúst jól imitáló hamburger “húspogácsáit” gyártó Beyond Meat-é: az eredetileg tervezet 19-21 dolláros jegyzési ársávot emelni kellett, a részvényeket végül 25 dolláron kapkodták el egy pillanat alatt, hogy aztán újabb pillanatok alatt az égbe repítsék: a május elejei indulás után szinte rögtön valamivel 100 dollár alá állt be az árfolyam, az eddigi csúcs éppen a héten 170 dollárt közelítette, most éppen 140 dollár körül mozognak a jegyzések. Miközben, ahogy a Concordeblogon is felhívtuk rá a figyelmet, a cég tavaly kilenc hónap alatt 56,4 millió dollár árbevételt tudott felmutatni. A működés ráadásul veszteséges volt, miközben a cég piaci értéke a jelenlegi árfolyam mellett már 8 milliárd dollár felett van.

a_hus_nelkuli_burger_1.jpg

A növekedés garantált, üteme persze erősen kérdéses, de az biztos, hogy a Wall Street Journal a héten már arról írt, hogy miközben a gyorsétteremláncok egymásra licitálva veszik fel a menüjükbe a Beyond Meat vagy konkurense, az Impossible Food által gyártott növényi alapú húspogácsákkal készített burgereket, több helyen hiánycikk lett a vegán burger, a gyártók nehezen tudnak lépést tartani a kereslettel. (Ami az épp tomboló hype mellett alighanem hozzájárul ahhoz, hogy könnyen lehet az eredetieknél drágábban eladni a húsnélküli burgereket.)

A MarketWatch eközben azt vizsgálta, vajon egészségesebbek-e a húsnélküli burgerek, és arra jutott, úgy tűnik, nem. Az alábbi táblázatot a Marketwatch anyaga alapján közöljük, jól látszik, hogy a legnagyobb eltérés a vegán és a hagyományos burgerek között az árban van. Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az összetevőkre vonatkozó adatokat, hiszen nem húspogácsákat hasonlítottak össze: a számok a teljes, adott esetben eltérő méretű szendvicsekre vonatkoznak, és így érhetőek el az adott lánc honlapján.

fast_food_abrak.png

Valószínűsíthető azonban, hogy az amúgy sem a szuperegészséges étkezés templomaiként számontartott gyorséttermek vevőit azért más megfontolások is vezetik, a nagyüzemi állattartás környezeti terhelése és könyörtelensége is sokakat az alternatív burgerek irányába tol. Őrült különbségek pedig azért aligha lehetnek, hiszen teljes szendvicseket hasonlítottak össze – az összetevők jelentős részét a változatlan zsemle adja. Vagy az éppen nagyon is megváltozott zsemle: bár a White Castle sem akarta kommentálni a cikket, a MartketWatch által megkérdezett dietetikus felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon ismeretlen lánc Slider néven forgalmazott burgeréből az Impossible, azaz vegán változat majdnem kétszer akkora, mint az eredeti. Ez nem a húsmentes pogácsán múlik…

(Címlapkép: Impossible Burger egy kaliforniai étteremben – T.Tseng / Flickr

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr3514892736
süti beállítások módosítása