Három sokatmondó ábra az USA-Kína konfliktushoz

2019. november 13. Concorde Értékpapír

Az Egyesült Államok és Kína összecsapása fegyveres konfliktust leszámítva minden fronton zajlik, és ez a folyamat várhatóan nem is ér véget a mi életünkben. Az USA jelenlegi legfontosabb célja az lehet, hogy gyengítse, hátráltassa Kína előretörését – írta múlt heti elemzésében Jaksity György.

"Peking és Washington konfliktusa bőven túlmutat a gazdasági kérdéseken, a kereskedelmi mérlegek alakulásán: az USA felismerte, hogy ha nem gyengíti direkt módon a kínai államkapitalista rendszert, globális vezető nagyhatalmi szerepe kerül a már jelenleginél is nagyobb veszélybe", ez pedig már Kovács Krisztián augusztusi cikkéből vett idézett.

Ezúttal hosszabb elemzés helyett csak néhány kiragadott ábra a konfliktus kapcsán:

Az Aerotime készítette ábrán az látszik, hogy a kínai gyártású Comac C919-es repülőhöz használt technológiai egyes elemei honnan származnak. Az ábrát a Zdnet közölte, együtt a Crowdstrike nevű kiberbiztonsági cég elemzésével, melynek megállapításai szerint Kína egy összetett, klasszikus ipari kémkedést és hackereket egyaránt bevető műveletet folytatott annak érdekében, hogy megszerezzen minden technológiát és know-how-t ahhoz, hogy a C 919 teljes egészében Kínában készülhessen.

A következő, a Howmuch.net összeállításából (10 ábra az amerikai gazdaságról) származó ábra azt mutatja, hogy az egyébként 22 billió – azaz 22 ezer milliárd –dollárra rúgó amerikai államadósság külföldi kézben levő részének legnagyobb része Kína kezén van, de összességében az ázsiai országok szerepe még meghatározóbb.

Azon ázsiai országoké, melyek számára – ez látszik a harmadik, a Wall Street Journal által idézett, a Danske Bank által készített ábrán – exportpiacként Kína sokkal jelentősebb, mint az USA-ba.

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr9115304544
süti beállítások módosítása