A hó, a munkaerőpiac és az állami munkaerőhiány

ho_budapest.png

Ha valaki ma közgazdászként a magyar gazdaságra néz, akkor valójában nehéz rosszat mondani róla.

  • A hazai gazdasági növekedés számottevően meghaladja az európai átlagot.
  • Az egyensúlyi mutatóink rendben vannak.
  • A költségvetés hiánya alacsony, az államadósság csökken, a lakosság nincs eladósodva, miközben a vállalatok élvezhetik a rekordalacsony kamatok nyújtotta kedvező finanszírozási környezetet.
  • Eközben a társasági nyereségadó alacsony, a hazai infrastruktúra (autópályák, IT, telco) pedig kiemelkedik a régiós átlagból.

Az idei magas növekedést ráadásul sikerült úgy elérni, hogy a hazai exportszektor legnagyobb vevője, az európai, és azon belül a német gazdaság közben pont a recesszió szélén táncol. Ráadásul a gazdasági növekedést elsősorban a beruházások hajtják, ami messze-messze jobb a jövőnk szempontjából, mint ami az előző évtizedben történt, amikor is a devizahitelből finanszírozott fogyasztás pörgette a gazdaságot.

A mostani beruházási boom egy jelentős része alapvetően modernizáció, és sok esetben a kényszer szülte. Erről persze nincsenek megbízható statisztikák, de

A HAZAI MUNKAERŐHIÁNY VÉLHETŐEN JELENTŐS SZEREPET JÁTSZIK A BERUHÁZÁSOK FELPÖRGÉSÉBEN, EGY OLYAN IDŐSZAKBAN, AMIKOR A MAGYAR EXPORTTERMÉKEK JELENTŐSEBB PIACAIN SZÁMOTTEVŐ LASSULÁS LÁTSZIK.

De nem e fenti, persze logikus gondolat és egyben győzelmi jelentés adta ezen cikk hátterét, ötletét. Hétfőn leesett a hó, és a nap egyik híre, hogy bizony nincs elég hómunkás a fővárosban sem. Naponta halljuk a közigazgatás egyéb területeiről is, hogy bizony munkaerőhiány van itt is, ott is. (A Concorde blogján legutóbb a tanárhiány okairól írtunk néhány rövid, elsősorban szakmai statisztikai oldalról megvilágított gondolatot.)

Bár politikailag ez nyilván nehezen vállalható, de azt gondolom logikus, hogy

HA A VERSENYSZFÉRÁBAN NEM TALÁLNAK MUNKAERŐT EGY ERŐSEN NÖVEKVŐ GAZDASÁGBAN, AKKOR AZ ÁLLAMIGAZGATÁS TERÜLETÉN UGYANEZ A PROBLÉMA HATVÁNYOZOTTAN JELENTKEZIK,

és ahol esetleg még nem, akkor ott pedig jelentkezni fog. És persze 2019-ben vélhetően a fővárosban is valami modernebb úton kellene eltakarítani a havat annál, hogy néhány száz ember kezébe lapátot adunk.

HA A VERSENYSZFÉRA BERUHÁZ, HOGY AUTOMATIZÁLJA A MŰKÖDÉSÉT ÉS ORVOSOLJA A MUNKAERŐ EGYRE LÁTVÁNYOSABB HIÁNYÁT, ÚGY AZ ÁLLAMI SZFÉRÁNAK SEM LESZ NAGYON MÁS LEHETŐSÉGE.

A tanárokat nyilván nehéz gépekkel helyettesíteni, ugyanakkor a közigazgatás más területein vélhetően lehetne automatizálni, gyorsítani és egyben egyszerűsíteni a folyamatokon. Ez nyilván folyik is, de a munkaerőhiány egyre súlyosabbá válásával vélhetően az állam kénytelen lesz gyorsítani ezt a folyamatot.

Ha a jövőre gondolok, akkor ma ismert adatok alapján inkább arra fogadnék, hogy a „macska él”. Azaz az európai gazdaság kifelé táncol a 2019-es év lassulásából és úgy általában a világgazdasági konjunktúra is mintha kezdene magára találni.

Ha pedig ez a narratíva bizonyul helyesnek és a hazai beruházási boom mellé a külföldi felvevő piacok is megerősödnek, akkor az állami szféra helyzete a munkaerő kínálat szempontjából a mainál is sokkal rosszabb lesz. Az automatizáció ebben a szektorban pedig vélhetően sokkal bonyolultabb és hosszadalmasabb is lesz, mint a feldolgozóipar és a versenyszféra más területein. Minden esetre nem árthat magasabb sebességre kapcsolni, ha 2019-ben 10 centi hó kifog rajtunk…

(Címlapkép: Kodály körönd, Budapest, 1907 körül, forrás: Fortepan)

A bejegyzés trackback címe:

https://concorde.blog.hu/api/trackback/id/tr7015336140
süti beállítások módosítása